5 manieren waarop (te veel) stress je gezondheid kan schaden

Een beetje stress is goed. Wordt gezegd. Te veel stress is echter… te veel. Dit zijn alvast 5 manieren waarop een overdaad aan stress je gezondheid kan schaden.

1. Burn-out

Constant gebukt gaan onder stress op de werkvloer is nefast voor je mentale welzijn. Burn-out kan zich uiten als een van de symptomen. De waarschuwingssignalen van burn-out zijn desinteresse, uitputting, concentratiestoornissen en het gevoel dat je niets kunt doen dat aan jouw eigen normen voldoet. Ook andere werkgerelateerde frustraties kunnen een rol spelen. Je bent bijvoorbeeld niet tevreden over je verloning, je mist collegialiteit en teamspirit, je ervaart oneerlijkheid, gebrek aan respect en aan normen en waarden op de werkplek. Het zijn allemaal dingen die meespelen in de spiraal van stress op weg naar burn-out.

2. Uitzichtloosheid

Wanneer je te veel stress ervaart door bijvoorbeeld een berg aan werkgerelateerde taken, ga je doorgaans minder bewust met je tijd om. Dat komt omdat je geen begin en einde meer ziet van je werk. Je weet niet waar te beginnen en je time management gaat er stevig onder lijden. Je taken raken niet af binnen het voorziene tijdsbestek. Gevolg: nog meer stress. En zo kom je dan geleidelijk aan in een uitzichtloze werksituatie terecht.

3. Lichamelijke gezondheid

Langdurige blootstelling aan stress kan een substantiële invloed hebben op jouw lichamelijke gezondheid. Wanneer je zwaar onder stress gebukt gaat, zal je lichaam immers bepaalde functies in gang zetten. Zo maakt het cortisol, adrenaline en noradrenaline aan. Die zorgen ervoor dat je hartslag versnelt, je alerter wordt en je ademhalingspatroon gaat wijzigen. Je lichaam zit onder stress immers in een fight or flight modus. Dat is een toestand die je eigenlijk maar uitzonderlijk mag ervaren. Langdurige blootstelling aan verhoogde stressniveaus kan dus ook lichamelijke gevolgen hebben: rug- en nekpijn, een verstoorde spijsvertering, hoofdpijn en een algeheel gevoel van spanning om een aantal symptomen te noemen.

4. Concentratieproblemen

Te veel stress werkt negatief in op de productiviteit. Een van de symptomen van te veel stress is immers dat je je niet meer adequaat kan concentreren. De gevolgen zijn velerlei. Je bent vergeetachtig en je werkpatroon en -aanpak zijn chaotisch. Ook kan je je aandacht moeilijk bij een bepaalde taak houden. Je dreigt het overzicht te verliezen en je bent bovendien snel afgeleid.

5. Apathie

Elk stukje van je dagtaak is te veel. Er is een steeds grotere disconnectie met je werk en je verglijdt stilaan naar totale desinteresse. Je bent er helemaal klaar mee en hebt een sterk gevoel van inertie. Het lijkt alsof je (figuurlijk) onder een rotsblok ligt en je werkgewijs nauwelijks nog vooruitkomt. Van totale desinteresse kan je echter ook plots doorschieten richting irritatie of boosheid.

Pascal Dewulf