10 vijf-minutenoplossingen voor stresspiekjes

Stresspiekje? Deze vijf-minutenoplossingen helpen je de ergste stress kanaliseren. Eenvoudige ademhalingsoefeningen, even relativeren of een korte theepauze, Streekpersoneel brengt verlichting.

1. In… en uit

Neem even tijd om adem te halen. Een shotje stress gaat vaak samen met een oppervlakkige ademhaling. Adem traag in langs je neus en uit langs je mond. Probeer te focussen op buikademhaling en tel terwijl je ademt. Beeld je in dat je alle stress uitblaast terwijl je uitademt.

2. Theepauze

Kalmeer met een tasje thee. Vermijd koffie of zwarte thee, waar veel cafeïne in zit. Kies voor kruidenthee zoals kamille, ijzerkruid,…. De handelingen van het thee zetten werken kalmerend en leiden je weg van de plek waar je stress ontstond.

3. Happy place

Trek mentaal even richting je ‘happy place’. Bekijk enkele foto’s van je kinderen in de dierentuin, scroll nog even door de documenten voor je volgende vakantie of surf op Youtube naar een ‘funny cat’ video. Zoveel pluis en schattigheid, daar wordt iedereen blij van.

4. Beloning

Stress om een deadline die wel heel dichtbij komt? Geen zin in de vergadering van zo meteen? Een vervelende klant op de agenda staan? Stel een beloning voorop, iets om naar uit te kijken als dat achter de rug is. Je lievelingsmagazine halen voor op de trein of een café latte met extra shot karamel, bijvoorbeeld.

5. De collega’s

Lucht je hart bij een collega. Even ouderwets zeuren over een vervelende account, een aankomend evaluatiegesprek of een ziek kind kan deugd doen.

6. Wandelen

Haal een frisse neus en wandel een rondje op de parking, of ga enkele gangen door om de stress uit je lijf te wandelen. Beeld je in dat je je stress letterlijk achter je laat terwijl je stapt.

7. Relativeren

Relativeer. In de grootorde der dingen is er geen gevaar voor een natuurramp, dreigt er geen wereldoorlog los te barsten en worden we niet aangevallen door aliens. Dan is een telefoontje met je baas toch echt niet zo erg? Tenzij hij een alien is en aanvoerder van een ruimteleger, maar wat is de kans?

8. Muziek

Verdwijn even onder je koptelefoon en zet je lievelingslied op. Schaam je niet om met Nicole en Hugo mee te neuriën of te headbangen op Rammstein, als dat helpt.

9. Groen

De kleur groen werkt kalmerend. Het is al voldoende om even te denken aan een bos, een Iers landschap of gras om wat rustiger te worden. Stel eventueel je screensaver in op een groene foto.

10. Ruim op

Ruim iets op dat vijf minuten in beslag neemt. Je fotomap op je pc, je lade of de verpieterde koffiehoek. Ontspullen en opruimen is niet voor niets de trend in deze tijden van drukdrukdruk.

Eveline Janssens