10 duidelijke signalen dat je (te) stressgevoelig bent

Stress kan (gedoseerd) al eens een boost geven, maar wanneer je constant onder hoogspanning staat, is dat misschien een signaal dat je te stressgevoelig bent.

1. Je slaapt ’s nachts onrustig

Uiteraard is dit geen ontegensprekelijk bewijs dat je te gestresst bent, maar vaak is het wel een indicatie dat er iets mis is met jou.

2. Je bent humeurig

Wissel je heel snel van blij over triest naar kwaad, dan kan dat een indicatie zijn dat je teveel van je lichaam eist. Zoekt uit wat de oorzaak is en probeer die te verhelpen.

3. Je eetlust is niet meer wat het was

Wanneer je minder trek hebt, is dat doorgaans een signaal van je lichaam dat er wat mis is. Misschien ben je ziek, maar evengoed ga je kapot van de zenuwen en probeert jouw lichaam dat op die manier duidelijk te maken.

4. Je twijfelt aan jezelf

Wanneer je lekker in je vel zit, blaak je doorgaans van zelfvertrouwen. Het tegenovergestelde is ook waar: ben je niet meer wat je geweest bent dan merk je dat doorgaans aan je uitstraling en zelfzekerheid. Een goede graadmeter dus om te kijken hoe het met jou zit.

5. Een strikte deadline maakt jou kribbig

Voel je de einddatum van een project naderen en word je met de dag kribbiger? Dan kan dat een teken zijn dat stressvolle situaties jou niet echt goed afgaan.

6. Je hebt dagelijks een glaasje nodig om weer tot jezelf te komen

‘Vluchten in de drank’ wordt wel al eens in de volksmond gezegd. Heb je na de werkdag steevast een borrel/pintje nodig om de scherpe kantjes eraf te krijgen, dan geeft dat mogelijk aan dat je werk/privé (te) veel van jou eist.

7. Je bent apathisch

Werk doe je met passie en veel goesting. Merk je dat het op dat vlak steil bergaf gaat, dan is er meer aan de hand. Heb je een moeilijke thuissituatie? Geeft je baas jou geen centimeter ruimte? Wanneer je stressbestendig bent, dan red je het wel. Ben je daarentegen overgevoelig dan kunnen dit soort situaties leiden tot apathie.

8. Je spijsvertering is verstoord

Iets verkeerd gegeten, denkt een mens al snel. Niets is echter minder waar. Ook een overdosis stress is een mokerslag voor jouw spijsvertering. Het in je broek doen van de angst, is niet zomaar een spreekwoord.

9. Je hebt onduidelijke lichamelijke klachten

Indien je merkt dat je steeds vaker spanningshoofdpijn hebt of er bijvoorbeeld plots op een onverklaarbare manier lage rugpijn komt opzetten, dan kan je er vanop aan dat teveel stress zich in je leven naar binnen heeft gewurmd.

10. Je voelt je bedrukt en/of je hebt regelmatig huilbuien

Nog zo’n overduidelijk signaal dat de stressmeter werkgewijs (of daarbuiten) helemaal in het rood zit. Gas terugnemen is de boodschap.

Pascal Dewulf