Onderhandelen als starter: zo pak je dat aan

Als starter heb je niet altijd evenveel onderhandelingsmarge, toch? Mja, dat valt best wel mee. Het is enkel zaak dat je je grondig voorbereidt en je jezelf een aantal cruciale vragen stelt. Waar wil je echt op inzetten in je nieuwe job? Hoe zie jij je salaris? Wat is belangrijk voor je carrière en wat niet? Wanneer je dat weet, kan je pas echt gaan onderhandelen.

Eerst en vooral: beperk jezelf niet te veel. Ondanks het feit dat je nog niet echt over veel ervaring beschikt, heb je best wel wat aan te brengen. Je beschikt als mens over unieke kwaliteiten. Ook als beginnend professional heb je vast en zeker al wat in je mars.

Wees niet beschroomd om dat in het onderhandelingsproces naar voren te brengen. Vind daarbij een gezond evenwicht tussen je kwaliteiten als mens en je professionele vaardigheden. Het is belangrijk dat je daarbij de nodige realiteitszin aan de dag legt. Het bedrijfsleven ziet er niet uit als de gouden bergen die je op sociale media worden voorgehouden.

De geschikte man/vrouw

Een supertip: begin niet onmiddellijk met onderhandelen. Laat eerst uitgebreid zien waarom jij de geschikte man/vrouw voor de job bent. Doe dat op een beheerste, positieve manier. Laat je kennen als een aangenaam gesprekspartner die constructief kan anticiperen op hetgeen de rekruteerder vraagt of bemerkt.

Laat je daarbij niet uit je lood slaan wanneer er al eens wat scherpe(re) vragen of bemerkingen jouw kant uitkomen. “Je hebt niet veel ervaring, zie ik hier” is een vraag die doorgaans is bedoeld om je uit je tent te lokken. Wees gerust: wanneer de rekruteerder niet in jou geïnteresseerd is, zou je sowieso al niet op gesprek kunnen gaan.

Vervang het gebrek aan ervaring door je leergierigheid, gedrevenheid en je zachte vaardigheden (luisterbereidheid, teamplayer, empathisch vermogen) in de kijker te zetten.

Verloning is meer dan salaris

Kom je in de echte onderhandelingsfase terecht? Weet dan dat verloning meer is dan salaris. Praat ook over het secundaire verloningspakket. Wat tijdens loononderhandelingen vaak wordt vergeten, is dat je niet enkel over het salaris onderhandelt. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden (vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden, carrièreperspectieven, thuiswerken….) zijn belangrijke items op je verlanglijstje.

Dicht bij huis werken zonder pendelstress eveneens. Moeten we je nog zeggen dat regiotalent.be voor jobs in eigen regio de ideale plek is? Je kan dus best op voorhand even in klad zetten wat je zoal beoogt qua ideale job. Kortom, kijk naar het totaalplaatje. Niet enkel je loonstrookje is van belang. Ga op dat vlak ook niet je zinnen doordrijven. Die onderhandelingsmarge heb je als starter helaas niet.

Laat echter ook niet over je heen lopen. Overtuig de rekruteerder dat je over de nodige maturiteit beschikt en dat je begrijpt wat het is om mekaar in het midden tegemoet te komen. Sluit vervolgens af met het feit dat je in de eerste plaats heel hard naar de job uitkijkt.

Pascal Dewulf