Bye bye schoolbanken: 7 tips om na de zomervakantie een flitsende start te maken

Het is zover. Je kan eindelijk de boeken dichtklappen en aan het echte (professionele) leven beginnen. Met deze 7 tips doe je dat alvast op een flitsende manier.

1. Schrijf je in bij de VDAB

Hupakee! Sowieso een van de dingen die je moet doen. Van zodra je het doet, start je inschakelingstijd. Is de VDAB dan jouw enige referentiepunt op weg naar je droomjob? Helemaal niet. Er ligt een hele wereld van jobmogelijkheden aan je voeten. De VDAB is daarbij echter een verplicht nummer, tenzij je direct voor het ondernemerschap gaat.

2. Registreer jezelf op LinkedIn

Als je dat nog niet hebt gedaan, doe het dan nu. Je bent vanaf nu immers een startende professional. Dan hoor je ook op het professionele netwerk der netwerken te zitten. Wat je daar moet doen? Je studievrienden opzoeken en linken. Je favoriete bedrijven en bedrijfsmensen volgen. Bijdrages schrijven en publiceren. Deelnemen aan discussies over dingen in je vakgebied (en daarbuiten). Je ogen opentrekken wanneer de interessante vacatures aan je voorbijflitsen.

3. CV en motivatiebrief

Daar is nog zo’n verplicht nummer. Steek er voldoende tijd en inventiviteit in opdat je niet in de stapel met twijfelgevallen belandt. Laat je bijstaan door iemand met kennis van zake die je mee helpt een knaller van een motivatiebrief in mekaar te zetten. Laat bovendien een aantal mensen een proof read doen van je proza.

4. Maak een website

Vandaag een basic website opzetten? Dat doe je in een paar uurtjes. Bovendien kan het een geweldige booster zijn op weg naar een job. Het geeft sérieux, het is een referentiepunt voor jou en voor potentiële recruiters en je kan er op termijn nog alle kanten mee uit. Check of je naam al als domeinnaam is geregistreerd. Zo niet, go for it. Of bedenk een alternatief als domeinnaam. Raar maar waar. Websites helpen je ook om sneller en beter te worden gevonden door potentiële werkgevers.

5. Sneller dan snel

Je cv uitsturen en zitten wachten? Don’t! Vandaag moet je gezwind, proactief en bij de pinken zijn. It’s a though world out there. Iedereen vecht om een beetje aandacht van potentiële werkgevers. Anticipeer op de dingen. Begin er iets eerder aan dan de rest. Vind alternatieve ingangspunten: een leuke netwerkborrel, een toevallige ontmoeting op een feestje, een artikel dat je op je Facebookmuur ziet. Het zijn allemaal momenten om de snelweg op te kunnen richting je droomjob. Kortom, kijk voorbij de vacatures.

6. Durf

Wees niet te braaf. Durf uit de hoek te komen. Opdat een rekruteerder je vandaag opmerkt tussen de stapel moet je wel al één en ander uit de kast durven halen. Maak je cv bijvoorbeeld wat visueler, durf al eens op een aparte manier te starten met je sollicitatiebrief. Zorg dat je een verbinding creëert tussen jezelf en de lezer, in dit geval de recruiter.

7. Positivo

Wat je ook doet, blijft altijd positief. Besef dat het niet altijd vanaf de eerste keer raak is, dat je soms wel eens botte reacties krijgt en soms helemaal niets. Laat je daardoor niet uit je lood slaan. Positiviteit en enthousiasme brengen je uiteindelijk altijd waar je moet zijn.

Pascal Dewulf