7 onontbeerlijke carrièreadviezen voor starters

Als starter is de weg nog lang, heel lang. En vooral ook erg onduidelijk. Wat moet je wel doen? En wat moet je vooral niet doen? Met wat startersadvies van doorgewinterde professionals kom je alvast een heel eind ver. Nog meer carrièreadvies vind je op een van onze Jobvilages.

1. Het is oké dat je niet weet wat je wilt

Moet je als starter als een messcherp beeld hebben van je carrière? Neen, helemaal niet. Zelfs wanneer je al een paar jaar professioneel onderweg bent en het noorden misschien (even) kwijt bent, is dat helemaal goed. Een carrière is namelijk iets heel dynamisch. Het kan zijn dat je door nieuwe inzichten misschien andere aspecten van jouw carrière gaat ontdekken waarvan je voorheen geen weet had. Negeer daarom de enorme keuzestress op jonge leeftijd en doe vooral wat je leuk vindt. Als je doet wat je leuk vindt, word je er beter in en dat zou zomaar kunnen uitgroeien tot je werk.

2. Blijf jezelf altijd verder ontwikkelen

Als starter ga je natuurlijk door een ontwikkelingsfase. Je leert en absorbeert en verbetert zo je vaktechnische kennis, maar ook je attitude. Heel wat mensen denken echter dat ze na een tiental jaren dat proces wat kunnen vertragen. Dat is dus niet zo. Blijf daarom steevast verder werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo blijf je ook verderop in je carrière vooraan in het peloton.

3. Durf risico’s te nemen

Het zou zonde zijn wanneer je aan het einde van je carrière over je schouders zou moeten kijken en denken: “Had ik maar…” Zorg er dan ook voor dat je dat punt vermijdt door op een gezonde manier risico’s te nemen in je carrière. Door het erop te wagen, ook wanneer je niet echt goed weet wat dan de uitkomst zal zijn. Omarm daarom die onzekerheid en weet dat ze jou nieuwe en verrassende dingen kan brengen. Wees daarentegen ook niet naïef.

4. Er is geen punt in je carrière dat je ‘gearriveerd’ bent

Met je carrière ben je nooit helemaal klaar. Er zijn altijd nieuwe dingen te ontdekken en te doen en facetten van jezelf waar je kan gaan schaven. Alleen zo kan je doorheen je carrière de beste versie van jezelf blijven neerzetten. Omarm de onzekerheid en geniet van het veranderlijke van het leven.

5. Aanpassen is cruciaal

Misschien wel de belangrijkste succesfactor in je carrière is flexibiliteit. Veerkrachtigheid om je snel aan te passen aan het veranderende landschap van je carrière. Misschien moet je nieuwe rollen en verantwoordelijkheden opnemen, je omscholen of jezelf op een gegeven moment professioneel misschien wel helemaal omturnen. Wat er ook op je weg komt, laat je niet uit je lood slaan en laat flexibiliteit de rode draad worden in je carrière.

6. Blijf nieuwsgierig

Alleen zo blijf je fris in je carrière. Het is immers die nieuwsgierigheid die je op nieuwe plekken en nieuwe mogelijkheden in je carrière gaat brengen. ‘Alleen uit nieuwsgierigheid zou een mens in leven moeten blijven’, zegt het spreekwoord immers.

7. Wees niet bang om jezelf te zijn

Voor minder moet je niet gaan. Je zal immers zien dat een professioneel personage opvoeren op de werkplek (door bijvoorbeeld copycat gedrag van wat je op de werkplek ziet) bakken energie vraagt. Dat is energie die je beter in de echt belangrijke dingen van je carrière kan steken: zelfontplooiing, leergierigheid of duidelijke streefdoelen najagen. 

Pascal Dewulf

Jobvillage, dit voorjaar op negen locaties in Vlaanderen. Ontdek ze en schrijf gratis in: http://www.jobvillage.be/

Bron: LinkedIn.com