6 manieren om een job te scoren zonder ervaring (of diploma)

Je bent jong en je wil wat. Of je wil gewoon een job. Alleen is er het feit dat je niet veel of geen praktijkervaring hebt en geen diploma. Geen probleem. Met deze 6 tips scoor jij binnen no time een superjob.

1. ‘Can do’- mentaliteit

Het is niet omdat je geen diploma en weinig ervaring hebt dat je niet kan uitblinken in een job. Het enige wat je nodig hebt, is tomeloos enthousiasme en grenzeloze leergierigheid. Wanneer je bovendien goesting hebt om hard te werken en dat ook weet over te brengen naar een potentiële werkgever, dan heb je de job al half binnen gehengeld.

2. Net-werkt

Je zou het nooit geloven, maar het merendeel van de jobs wordt binnengehaald volgens het ‘ons-kent-ons’-principe. Via familie, vrienden of via een ouder die al ergens professioneel onder de pannen is. Scan dus eens grondig doorheen je eigen netwerk (of dat van familie en vrienden). De kans is groot, dat je droomjob daar ergens op jou zit te wachten.

3. Word een witte raaf

Geen diploma en/of ervaring wil niet zeggen dat je bij de pakken moet blijven zitten. Er is immers nog zoveel te doen. Je kan bijkomende opleidingen volgen, een workshop meenemen, stage lopen, vrijwilligerswerk doen, instappen bij een individuele beroepsopleiding (IBO) via de VDAB,… Er zijn tal van mogelijkheden die jou toelaten om toch snel aan een job te raken.

4. Zorg dat je cv knalt

Het lijkt een onmogelijke opgave om met weinig of geen ervaring een knaller van een cv af te leveren. Toch is dat niet zo. Graaf diep in je eigen professionele leven en breng in kaart wat je allemaal deed: vakantiejobs, stages, bootcamps,… Vergeet zeker ook niet je persoonlijkheidskenmerken te vermelden en ze te quoteren: leergierigheid, collegialiteit, luisterbereidheid,….

5. Doorzetten maar

Je moet weten dat het in deze onzekere tijden voor iedereen een stuk moeilijker is om een job in de wacht te slepen. Bedrijven kijken de kat uit de boom, gaan vooruit met de handrem op en wachten niet zelden op betere tijden. Trek je daar niets van aan. Het enige waar jij je moet op concentreren is om die job te hebben. De belangrijkste factor daarvoor is doorzettingsvermogen. Het klinkt cliché, maar dat is het niet. Je niet laten ontmoedigen, daar draait het om. Met andere woorden: blijven gaan met die (professionele) banaan.

6. Ga voor je droom

De meeste dromen zijn bedrog. Wordt althans gezegd. Dat wil echter niet betekenen dat jij niet voor je professionele droom kan gaan. Schat eerst in of die haalbaar is. Zodra je daar met een gezonde dosis objectiviteit positief kan op antwoorden, ben je vertrokken. Succes!

Pascal Dewulf