Dit zijn je rechten als staker
12/02/2019
Je wil deelnemen aan de grote staking van woensdag 13 februari 2019. Kan je werkgever je dat verbieden? Wat zijn je rechten en plichten?
Je zou woensdag samen met een aantal collega’s willen staken. Voor jou is het de eerste keer dat je dit doet. Je hebt echter heel wat vragen over hoe je werkgever daarop zal reageren en hoever je precies kan gaan in je acties. Maar wat zijn de spelregels?
Je werkgever kan het niet verbieden
Je werkgever kan je in principe niet verbieden om te staken. Je werkgever kan je dan ook niet zomaar ontslaan omdat je deelneemt aan de staking. Om te ‘mogen’ staken moet je overigens geen lid zijn van een vakbond. Staken is nu eenmaal een recht van elke werknemer.
Overdrijf niet
Toch betekent dit niet dat bij zo’n staking alles zomaar toegelaten is. Je mag je recht om te staken namelijk niet misbruiken. Als je thuis blijft of vreedzaam aan de ingang van het bedrijf gaat postvatten, hoef je je geen zorgen te maken.
Wil je verder gaan, dan ben je maar beter voorzichtig. Wat namelijk niet zomaar is toegelaten, is dat je de werkwilligen of leveranciers de toegang tot het bedrijf verhindert. Je mag als staker ook geen vernielingen aanbrengen, bijvoorbeeld aan het bedrijfsmaterieel van je werkgever. Doe je dat toch dan hoeft je werkgever het er niet bij te laten. Een ontslag om een dringende reden is dan zelfs denkbaar. Je werkgever kan in dat geval eventueel ook een schadevergoeding van je vragen. Beschadig je goederen van andere mensen (bv. geparkeerde wagens) dan riskeer je eveneens op te draaien voor de schade.
Loon
Als je staakt, kan je niet vragen dat je werkgever je voor deze stakingsdag betaalt. Wie staakt, krijgt nu eenmaal geen loon. Als je bent aangesloten bij een vakbond kan je wel een vergoeding krijgen uit de stakingskas daarvan en dit op voorwaarde dat de vakbond de staking erkent. Ben je niet aangesloten bij een vakbond dan heb je geen recht op zo’n vergoeding.
Jan Roodhooft, advocaat