Probeer eens een work-out op het werk

Vorm jij al jaren een onafscheidelijk duo met je bureaustoel? Volg deze 10 tips om meer te bewegen op het werk, en de term ‘vastgeroest’ vliegt meteen uit je vocabulaire.

1. Koop een stappenteller
Volgens de gemiddelde stappenteller moet je elke dag minstens 10.000 stappen zetten, of zo’n 7 kilometer. Mensen met een zittend beroep geraken vaak niet eens aan de helft. Zo’n klein tellertje drukt je met de neus op de feiten, waardoor je automatisch wat meer gaat bewegen.

2. Geef gewicht aan je werk
Leg een paar gewichtjes op je bureau. Tijdens een telefoongesprek kan je met je vrije hand een gewichtje opheffen – of een flesje water als je geen gewichtjes hebt.

3. Hou staande vergaderingen
In plaats van vergadersessies letterlijk uit te zitten, kan je ook ‘staande vergaderingen‘ houden. Beter voor je conditie, én de vergaderingen zullen korter en krachtiger worden. Twee vliegen, weet je wel.

4. Rek je, strek je
Rek en strek je regelmatig uit. Het doet niet alleen deugd, het voorkomt ook dat je spieren stijf worden. Bovendien is het goed voor de bloedsomloop.

5. Denk verder
Geef je printopdrachten door aan de printer die het verst van jouw bureau staat, haal je koffie aan de verste automaat, en parkeer je wagen in de verste uithoek van de parking. Alle beetjes helpen!

6. Kom écht in beweging
Beperk je beweging op de werkvloer niet tot een ommetje naar het toilet of de kantine. Zoek een fijne collega om ’s middags of na het werk mee te gaan joggen.

7. Doe oefeningen achter je bureau
Je vertrouwde bureaustoel kan een onverwacht fitnesstoestel zijn! Het internet bulkt van de eenvoudige oefeningen om fit te blijven achter je pc. Ga aan je bureau zitten, hef je been omhoog en houd deze positie minstens tien seconden aan. Of: leg je handen op je bureaustoel en probeer jezelf op te tillen door kracht te zetten op je armen.

8. Loop rond als je telefoneert
Strek de beentjes tijdens het bellen, daar win je heel wat lichaamsbeweging mee. Vraag je werkgever of hij draagbare telefoons wil voorzien.

9. Ga van die stoel weg
Zit niet langer dan een half uur stil op je stoel. Sta geregeld recht, al is het maar eventjes. Probeer zoveel mogelijk handelingen binnen je werkpatroon rechtstaand te doen.

10. Probeer een zitbal uit
Het is geen zicht, maar een zitbal kan wel wonderen doen voor je fysiek. Je rug- en buikspieren worden getraind en je krijgt er een betere zithouding van. Wissel wel af met een (ergonomische) bureaustoel, want een hele dag op de zitbal is te vermoeiend.

Gerlinde De Bruycker