7 redenen waarom bewegen je brein (en dus je productiviteit) scherp houdt

Bewegen houdt je lichaam gezond. Het doet echter nog veel meer: het zet ook je geest op scherp en dat is dan weer goed voor je productiviteit op de werkvloer. Wij vertellen je graag waarom.

1. Je lichaam blijft in (top)vorm

Wanneer je regelmatig sport of in beweging bent, is dat goed voor je lichaam. Je spieren blijven soepel en je gewrichten buigzaam. Het moet niet gezegd dat je wanneer je lichaam in vorm is, je op de werkvloer ook productiever kan zijn.

2. Je hersenen ontwikkelen zich actief

Onderzoek heeft aangetoond dat sporten en bewegen ervoor zorgt dat je lichaam stoffen aanmaakt die het ontstaan van nieuwe hersenneuronen en de connecties daartussen bevordert. Met andere woorden: je brein wordt er beter van.

3. Je leert beter in groep samenwerken

Alleen red je het niet op het werk. In de sport al evenmin. Fietsen doe je vaak in groep, voetballen doe je in een team. Het zijn allemaal disciplines waarin je rekening houdt met mekaar en samen leert een bepaald doel te bereiken. Die insteek ga je op de duur ook doortrekken naar de werkvloer. Je brein krijgt immers nieuwe instructies die je groepsgevoel gaan aanwakkeren.

4. Je bent alerter tijdens de werkdag

Wanneer je zowat dertig minuten matig tot intensief beweegt, dan krijgt je geheugenfunctie een enorme boost. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat wat goed is voor je hart, dat ook voor je hersenen is. Een rondje lopen voor je ’s morgens richting werk vertrekt, zal er dan ook geheid voor zorgen dat je een stuk alerter en minder gestresseerd bent tijdens pakweg een werkoverleg.

5. Je wordt er mentaal sterker van

Wanneer je sport, bouw je conditie op. Dat is niet enkel goed voor je lichaam, maar sterkt ook je zelfvertrouwen. Wanneer je vanaf nul in een paar maanden tijd plots tien kilometer of meer kan hardlopen, geeft je dat gegarandeerd een goed gevoel. Je voelt je sterk en dat reflecteert zich ook op de werkvloer.

6. Je verbetert je reactievermogen

Snel en efficiënt reageren op de werkvloer is cruciaal. Sporten en bewegen zorgt ervoor dat je lichaam en geest wakker en ad rem kunnen reageren op plotse uitdagingen.

7. Je cognitieve vaardigheden worden aangesterkt

Een goede lichamelijke conditie zorgt ervoor dat je snel nieuwe dingen oppikt en ook sneller dingen kan aanleren dan mensen die lichamelijk weinig of niet actief zijn, althans wanneer we onderzoekers in dat domein mogen geloven.

Pascal Dewulf