Sterk in techniek maar zwak in solliciteren? Deze 6 dingen moet je doen
19/02/2020
Ben je een technische knobbel, maar behoort solliciteren niet tot jouw sterkste punten? Geen nood, solliciteren doe je immers niet alle dagen. Wij geven jou alvast zes tips mee om ook als technicus snel je droomjob binnen te halen.
Solliciteren moet je leren
Solliciteren is een beetje als snowboarden, mountainbiken of … (zelf aan te vullen). In het begin is het vaak wroeten om je momentum te vinden, maar eens je het in de vingers of benen hebt, verleer je het niet snel. Kortom, de eerste keer is niet altijd even makkelijk. Je leert echter uit je fouten en daardoor zal je steeds sterker voor de dag komen. Werk naast je technische skills daarbij vooral ook aan je zachte vaardigheden: communicatie, luisterbereidheid, empathie, interactie, enzovoort.
Zelfinzicht is de sleutel
Jezelf professioneel kennen, is het begin van elk goed sollicitatiegesprek. Wees open over je sterke kanten en je minder sterke kanten. Dat je een klein technisch mirakel bent, dat is wat je eerst en vooral in de kijker moet zetten. Schitter met projecten die je eerder realiseerde, maar ook projecten die je nog wil verwezenlijken. Bedoeling is dat je vooral je technische vaardigheden helemaal voor het voetlicht brengt.
Zeg net genoeg
Op van de zenuwen tijdens een sollicitatiegesprek? Dat is niet echt onlogisch. Je wil je immers van je beste kant laten zien. Heel wat mensen beginnen echter te ratelen wanneer ze gestrest zijn. Doet dat niet. Breng ritme, rust en afwisseling in je betoog. Neem je tijd. Haal adem. Wees bondig, maar geef voldoende informatie. Laat zien dat je een doorgewinterd technicus bent die van aanpakken weet. Ben je een starter en heb je nog geen echte beroepservaring? Heb het dan over je stage of technische dingen die jou enthousiasmeren. Enthousiasme werkt immers aanstekelijk.
Bekijk online tutorials
Online vind je een karrenvracht aan video’s over hoe je succesvol kan solliciteren. Kijk uit naar video tutorials over assertiviteit, luistervaardigheid en vraagstelling en dies meer. Jouw technische vaardigheden, die heb je immers op zak.
Maak je keuzes weloverwogen
Het is belangrijk dat je bedrijven selecteert waar technologie de kernactiviteit vormt. Zo kan je je vaardigheden als technicus helemaal uitspelen. Je kan technisch immers nog zo goed zijn in je vak, wanneer je in een bedrijf solliciteert dat technologie niet in zijn DNA heeft, dan is de kans groot dat de boodschap die je wil overbrengen, niet passeert. Ga dan ook voor sectoren waar technologie en techniek hoog in het vaandel worden gevoerd: industrie, farma, chemie, bouw, enzovoort.
Laat je bijstaan
Hoe harder je je best doet om de ideale sollicitant te zijn, hoe meer je tijdens een sollicitatiegesprek gaat verkrampen. Uiteraard moet je de basics van efficiënt solliciteren in de vingers hebben om er een succes van te maken. Ga echter niet doorschieten in clichématige vormen van solliciteren. Dan val je immers al snel door de mand. Wist je trouwens dat er heel wat bureaus voor rekrutering en selectie (ook uitzendkantoren) zijn, gespecialiseerd om technische profielen in de markt te zetten? Ze staan jou met raad en daad bij om zo snel als mogelijk die droomjob binnen te halen. Aarzel dan ook niet om jou door hen te laten bijstaan.
Pascal Dewulf