‘Rage applying’ is de opvolger van ‘quiet quitting’. De hamvraag: wat is dat en schiet je er iets mee op?

‘Quiet quitting’, de weg van de absolute minimuminspanning in je job om er zo stilaan de brui aan te geven, was lang een dingetje. Nu is er de opvolger ‘Rage applying’. Daarbij heb je zo genoeg van je job dat je in een heuse woedeaanval in het wilde weg begint te solliciteren. De hamvraag: wat schiet je daarmee op?

Uiteraard hebben we allemaal al eens een baaldagje. Wanneer die baaldagen echter een constante worden door bijvoorbeeld een toxische werkplek of baas, dan begint het uiteraard te stomen in je binnenste. En wil je een oplossing om van dat rotte gevoel op de werkplek af te komen. En voor jezelf een betere, professionele toekomst uit te dokteren.

Frustratie en boosheid als drijfveer

In die optiek is er vandaag een nieuwe trend: ‘rage applying’. Die vindt zijn origine op TikTok. Het betekent eigenlijk dat je uit frustratie en de boosheid die daaruit volgt de beslissing neemt om in het wilde weg op zoek te gaan naar een andere job. In het verleden hebben we al meerdere malen aangehaald dat lukraak solliciteren niet bepaald een goede strategie is.  Frustratie en boosheid zijn sowieso nooit een goede basis om op zoek te gaan naar een andere job.

Geen weloverwogen move

Rage applying impliceert immers ook dat niet je niet kiest voor een weloverwogen carrièremove, maar daarentegen vanuit rage of razernij op zoek gaat naar een andere baan. Dat doe je dan door op veel plaatsen zomaar te solliciteren in de hoop dat er veel dingen uit de bus komen, en je vervolgens daaruit dan de beste job kan kiezen. Klinkt mooi, maar de praktijk kan vaak ontgoochelend zijn.

TikTok-fenomeen

Het was de Canadese TikTokker Redweez die de kat de sollicitatiebel aanbond. En die daarmee ook viraal ging.Meteen maakte de wereld kennis met het fenomeen rage applying. In dat TikTok-filmpje gaf Redweez aan dat ze door rage applying snel een betere job had binnengehengeld. Sterker nog: ze had er ook een forse loonsverhoging aan over gehouden.

Kansspel

Ja, wat moet je daar dan allemaal van geloven? Op sociale media zit het bijvoorbeeld ook vol met mensen die op hun 23ste al met pensioen zijn. Never say never, natuurlijk. Het kan wel zijn dat je misschien in de roos schiet door massaal te gaan solliciteren. Meestal is het echter een dubbeltje op zijn kant. Je maakt immers een beetje een kansspel van je carrière. Bottom line: wanneer je op zoek gaat naar een andere job, laat je dan nooit leiden door kwaadheid of frustratie. Neem de tijd om tot jezelf te komen en ga dan rationeel nadenken over je carrière en je toekomst in het bedrijf waar je aan de slag bent of wil. Alleen zo kan je tot een duurzame oplossing komen die je carrière ook echt vooruit helpt.

Pascal Dewulf