Het infarct van de arbeidsmarkt
18/11/2020
De coronapandemie treft iedereen. Niet in het minst de 4 miljoen beroepsactieve Vlamingen die de directe gevolgen ondervinden in hun werkomgeving. Thuis- en afstandswerken werden de norm. Mensen krijgen een andere invulling van werk en privéleven. Op het toppunt van de crisis telden we 1,3 miljoen tijdelijke werklozen. De werkloosheid lag eind oktober 2020 voor de zevende maand op rij hoger dan een jaar eerder en dat maakt het vinden van werk voor werkzoekenden steeds moeilijker.
“De arbeidsmarkt maakte een waar infarct door”, stelt Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB. “In het voorjaar gingen we, in één maand tijd, van een arbeidsmarkt die gedomineerd werd door krapte naar een enorme terugval van het aantal vacatures en een stijgende werkloosheid. We zien ondertussen, ondanks de tweede moeilijke periode waar we doorgaan, toch een aantal lichtpuntjes. De 25.000 vacatures die VDAB in oktober 2020 noteerde, bewijst dat er weer vraag komt naar nieuwe medewerkers.”
Sectorgebonden
Die vraag is wel heel erg sectorgebonden. “Er blijven uiteraard sectoren als de luchtvaart, toerisme en horeca die bijzonder zwaar getroffen zijn en waar we verwachten dat de werkloosheid de komende maanden alleen zal toenemen. In andere sectoren zoals de zorg, de land- en tuinbouwsector en de energiesector ontstaat dan weer vraag naar nieuwe medewerkers.”
“Uit de eerste indicaties van de cijfers maken we op dat we voor bepaalde sectoren een oplossing moeten vinden voor de ontslagen medewerkers, terwijl er in andere sectoren toch weer een krapte kan ontstaan. In die sectoren zullen we inspanningen moeten leveren om de knelpunten op te lossen.”
Minder eisen
Wat de impact van de crisis op de hele arbeidsmarkt wordt, valt momenteel moeilijk te voorspellen. “De krapte op de arbeidsmarkt zal, voor bepaalde beroepen, tijdelijk of gedurende een langere periode wegvallen”, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert in het VDAB MagEzine. “Hierdoor hebben de werkgevers een ruimere keuze en zitten ze wat meer in de machtspositie. Werkzoekenden kunnen minder eisen stellen, zeker als ze voor niet-knelpuntberoepen solliciteren.”
Heruitvinden
Wie momenteel op zoek moet naar een eerste of andere job, zal behoorlijk creatief uit de hoek moeten komen en stelt zich best heel flexibel op. Dat denkt ook de professor van UGent: “Ik denk dat het door de coronacrisis nog belangrijker wordt om levenslang te leren. We moeten ons heruitvinden en wendbaarder worden zodat we ook kunnen solliciteren voor vacatures die, op het eerste gezicht, verder van ons af staan. Dit is de enige manier om de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken en ervoor te zorgen dat de knelpuntberoepen ingevuld geraken.”
Info: www.vdab.be