5 valkuilen die je moet vermijden wanneer je solliciteert bij de concurrentie

Op zoek naar een nieuwe baan bij een concurrent van je baas? Dan is het alvast uitkijken geblazen opdat je deze 5 valkuilen vermijdt.

1. Gevoelige informatie gebruiken

Je moet niet ver nadenken om te beseffen dat je huidige baas het absoluut niet zou appreciëren wanneer je gevoelige informatie gebruikt die in het voordeel is van de concurrent waar je solliciteert. Misschien wil je wel een beetje pronken met wat je allemaal weet. Vermijd dit echter. Je loopt op dat moment immers het risico dat door het feit dat je gevoelige info lekt, dat een juridisch staartje krijgt. Met flinke boetes tot gevolg. Resultaat: je zit in de puree en je nieuwe baas moet op dat ogenblik uiteraard ook niet meer van jou weten. Toon daarentegen respect voor je huidige en voormalige werkgevers in je motivatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek. Daar kom je een heel eind verder mee.

2. Pronk niet met prestaties bij je huidige werkgever

Al zeker niet wanneer die de concurrent waar je solliciteert in een kwalijk daglicht stellen. Bijvoorbeeld door op te scheppen met kwartaalresultaten als verkoper waardoor het bedrijf waar je aan de slag wil, kan concluderen dat je een heel deel van hun marktaandeel hebt weggesnoept. Wel kan je bijvoorbeeld zeggen dat je de vooropgestelde kwartaalresultaten als verkoper steevast hebt gehaald.

3. Het concurrentiebeding

Veel mensen zitten (onbewust) vast aan een concurrentiebeding. Ze hebben het beding over het hoofd gezien bij de ondertekening van het contract of de gevolgen ervan onderschat. Om te voorkomen dat je halverwege het sollicitatieproces pas ontdekt dat je vastzit aan een concurrentiebeding, is het slim om dat op voorhand te controleren. Blijk je na het lezen van je contract vast te zitten aan een concurrentiebeding, dan kan je maar beter op je tellen passen. Het concurrentiebeding vooralsnog op slinkse wijze proberen te omzeilen kan je al helemaal zuur opbreken.

4. Uitlekken van de sollicitatie

Ga je solliciteren terwijl je nog een baan hebt? Dan is dat altijd een heikele kwestie. Hou je de lippen stijf op mekaar, dan hou je er steevast een dubbel gevoel aan over. Speel je open kaart, dan wordt het risico zo nodig nog groter. Vis je immers naast het net, dan moet je met hangende pootjes weer naar je baas. Heb je bij een concurrent gesolliciteerd, dan kan de situatie nog pijnlijker zijn. De kans is op dat moment immers erg groot dat je het vertrouwen van je baas bent kwijtgespeeld. Het hoeft echter niet altijd een negatief effect te hebben. Ben je echt een witte raaf binnen het bedrijf waar je aan de slag bent? Dan zal je baas je maar al te graag weer aan de slag zien gaan. En je misschien nog wel van een bonus voorzien. Soms gebeurt dat al op het ogenblik dat je meldt dat je een andere job gaat zoeken. Het is aan jou om te kijken of je het al dan niet wil stilhouden dat je op jobjacht gaat.

5. Spreken over ‘wij’ en ‘ons’ wanneer je het over je huidige baas hebt

Woordgebruik als ‘wij’ en ‘ons’ tijdens een sollicitatiegesprek bij een ander bedrijf, kan suggereren dat je partij kiest voor je huidige of vorige werkgever. Een voorbeeld: “Bij ons in het bedrijf hanteren we deze strategie om de meest optimale resultaten te behalen.”

Pascal Dewulf

Bron: wetalent.nl