5 supertips om je sollicitatiedoelen haalbaarder en slimmer te maken

Tijdens de zoektocht naar je droomjob, bijvoorbeeld op een van onze Jobvillages, is het cruciaal om voor jezelf slimme én haalbare doelen te stellen. Dit helpt niet alleen om grip te houden op sollicitatieproces, maar zorgt daarnaast ook voor helderdere objectieven en een positieve mindset.

Volgens experts zijn de volgende punten daarom handig om rekening mee te houden bij het plannen van je sollicitatiedoelen:

Neem de tijd, maar verspil geen tijd

De factor ’tijd’ is allesbepalend in je sollicitatieproces. Zit je urenlang doelloos door vacatures te scrollen en te solliciteren voor elke potentiële job die je pad kruist? Dan ga je tijd verliezen. Heel veel tijd. In het wilde weg solliciteren is immers weinig efficiënt en zonde van je inspanning. Solliciteer daarom enkel voor jobs waar je hart echt sneller gaat van slaan. Toegegeven: je lijstje zal dan weliswaar een stuk korter zijn, maar wanneer je een job op dat lijstje in de wacht sleept, zal het ook met complete voldoening zijn.

Zoek steun

Dat bedoelen we dan vooral figuurlijk. Laat je bijstaan door iemand die alles weet over solliciteren of iemand die als ervaringsdeskundige kan bogen op een hoop praktische ervaring. Met behulp van die mensen sta je veel sterker en kan je ook veel langer aan de gang blijven. Je hebt dan immers een ervaren copiloot die op moeilijke(re) momenten kan bijsturen indien nodig. En jou naar dat volgende niveau brengt waar je het sollicitatieproces helemaal onder de knie hebt.

Blijf aan de slag

Zit je tussen jobs in? Ga dan niet zitten afwachten. Rust roest. Ook wanneer je onderweg bent naar je volgende job. Blijf met andere woorden aan de slag. Vrijwilligerswerk (bij voorkeur in de sector waarin je actief bent) kan bijvoorbeeld een heel bevredigende activiteit zijn alvorens je definitief ergens aan de slag gaat. Niet zelden fungeert dat vrijwilligerswerk ook als een opstapje naar een toffe job.

Ga actief netwerken

Alleen is maar alleen. Ook wanneer je op zoek bent naar je droomjob. Trek er dus op uit. Laat je kop zien op netwerkevenementen van de sector waarin je vertoeft. Maar ook daarbuiten. Waarom ga je ook niet eens naar een avond van een belangenorganisatie die mensen uit je sector vertegenwoordigt bijvoorbeeld? Je zou versteld staan welke contacten je daar legt en welke opportuniteiten er naar boven kunnen komen.

Hou je focus

Nieuwe borstels vegen altijd goed. Dat geldt voor solliciteren net zo. In het begin heb je bakken energie. Wanneer het niet onmiddellijk lukt, lijkt het vervolgens allemaal wat af te vlakken. Om dan weer terug aan te trekken. Daar is een reden voor. Er bestaat immers zoiets als de Gartner Hype Cycle. Die is bedoeld om evoluties in technologie te duiden. Maar, je kan die even goed toepassen op een sollicitatiecyclus. Eerst is er een trigger waardoor je aan het solliciteren gaat. Vervolgens krijg je een piek waarin je verwachtingen (om snel die droomjob te bemachtigen) vaak te hoog zijn. Daarna volgt een dip. Om vervolgens weer omhoog te klauteren en daar dan op je reële niveau (onder de piek die je eerder hebt ervaren) terecht te komen waarop je echt productief kan omgaan met het sollicitatieproces.

Pascal Dewulf

Bron: LinkedIn.com