5 soorten nutteloze sollicitatievragen
14/05/2024
Er zijn zo van die vragen tijdens een sollicitatiegesprek die je liever niet op je afgevuurd krijgt omdat ze doorgaans weinig zin hebben. Toch worden ze vaak gesteld. Wij lijsten er hier alvast vijf op zodat je dat soort vragen beter kan plaatsen tijdens het sollicitatiegesprek en je het verdere verloop van je babbel optimaal kan aansturen.
1. Experimentele vragen
Zo’n vraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn met welk dier je je vergelijkt. De meeste sollicitanten gaan dan voor een leeuw omdat die doorgaans recht op zijn doel afgaat. Voorspelbaar en noch jij noch de rekruteerder gaan er wijzer uit worden. Het is zo’n typische vraag die ooit in de schoot van grote techbedrijven is bedacht en die vandaag ook hier nog altijd rondspookt. Origineel wordt het misschien wel wanneer iemand een onbestaand dier beschrijft en daar een heel verhaal rond bedenkt. Niet dat je dan een stap verder komt, behalve dan dat die persoon over een rijke verbeelding beschikt.
2. Sturende vragen
Dit soort vragen stellen is eigenlijk het antwoord al geven. “We zoeken een teamplayer, kan jij goed samenwerken?” De kans dat iemand tijdens een sollicitatiegesprek gaat zeggen dat hij daar niet bepaald goed in is, is quasi nihil. Als sollicitant is het een no brainer. Maar ook hier kom noch jij noch de rekruteerder verder mee.
3. Gesloten vragen
Een goede rekruteerder vermijdt dit soort vragen. Het zijn immers vragen waarop jij als sollicitant ook simpelweg met ‘ja’ of ‘neen’ kan antwoorden. “Ben je sterk in teamwork?”, is er zo eentje. Meestal volgen dan wel wat bijvragen over het waarom. Vaak gebruiken rekruteerders het echter ook om het gesprek zelf actief te gaan aansturen. Laat je daardoor niet in een hoek drummen en pareer de vraag met een waarom-vraag. “Waarom vraagt u dit eigenlijk?” Zo trek je het gesprek weer helemaal naar jou toe en open je de conversatie opnieuw.
4. Hypothetische vragen
“Wat zou je doen als je een boze klant aan de telefoon krijgt?” Tja, dat hangt natuurlijk van zoveel factoren af. Je blijft professioneel, maar wat als de klant een vraag stelt die buiten jouw vakgebied valt? Of wanneer die klant jou persoonlijk aanvalt? Er zijn tientallen mogelijkheden op dat moment. Zo’n ‘als’-vraag is dan ook vaak een dooddoener. Probeer je voor dat soort hypothetische vragen een voorbeeld voor de geest te halen waar je voor een positieve oplossing zorgde en pik daar dan verder op in. Zo voorkom je dat je verdwaalt in je uitleg.
4. Opsommingen
“Wat zijn 3 van je sterkste kanten?” Dat zijn de typische vragen die je op voorhand kan instuderen. Misschien ook wel: “Wat zijn 3 van je minder sterke kanten?” Je vindt ze online doorgaans bij de meest gestelde sollicitatievragen. Gewoon even een horde waar je tijdens het sollicitatiegesprek overheen moet. Dit soort vragen op zich zijn niet echt zinloos, maar wel in de zin dat de meeste sollicitanten ze vaak van mijlenver zien aankomen.
Pascal Dewulf
Bron: VDAB.be