Zonder voorkennis, opleiding of ervaring toch een kans krijgen op de arbeidsmarkt, dat doe je zo!

Abdul Majid Mustafa en Jan Meirlevede kwamen dankzij het project Konvert & Go terecht bij ventilatiespecialist Duco. “Dankzij Konvert & Go is het zonder voorkennis, opleiding of ervaring mogelijk toch een kans te krijgen op de arbeidsmarkt”, vertellen ze.

Abdul studeerde Engelse Literatuur en ging aan de slag als leraar Engels op een middelbare school in zijn geboorteland Syrië. Jan studeerde mechanische vormgevingstechnieken en werkte als CNC-freezer en montagearbeider. Toen beide mannen op zoek waren naar een nieuwe job, werden ze gecontacteerd door Konvert Interim Veurne voor de Konvert & Go-opleiding bij Duco.

Deze opleiding voorziet voor werkzoekenden één week een specifieke opleiding in het bedrijf zelf. Gedurende die week leren ze dan de belangrijkste vaardigheden én maken ze tegelijk ook kennis met hun toekomstige werkgever. “Dit leek een mooie opportuniteit om aan de slag te kunnen met weinig voorkennis en werd ook bevestigd door onze opstart hier. Dankzij Konvert & Go is het zonder voorkennis, opleiding of ervaring mogelijk toch een kans te krijgen op de arbeidsmarkt”, vertellen Jan en Abdul.

Snelcursus

Beide mannen zijn opgestart als montagemedewerker bij Vero Duco en werken op de afdeling van de ventilatieroosters. “Deze opleiding was een ideaal project voor ons”, leggen ze uit. “Het is op deze manier een leuke kennismaking met het bedrijf, de aanpak is persoonlijk en je hebt op voorhand een heel duidelijk beeld van wat de job inhoudt”, verduidelijkt Jan. “Ik kon me niets bij productie voorstellen gezien mijn opleiding en werk als leraar, maar op deze manier kreeg ik snel een goed beeld van wat er van mij zou verwacht worden. Fijn dat ik deze kans heb gekregen”, voegt Abdul eraan toe. Beide mannen voelden zich er al snel op hun plaats: “We konden heel snel meewerken met de vaste medewerkers door de aangepaste snelcursus die we kregen.” Jan en Abdul zijn handig, leergierig, vingervlug en hebben inzicht. Dé troeven om deze job naar behoren uit te voeren.

Doorgroeien

Zowel Abdul als Jan zijn tevreden met hun keuze. “Het is een mooi bedrijf. Er stonden veel vacatures open die ik interessant vond wat zeker een voordeel is: mocht ik het op de ene afdeling niet zo leuk vinden, dan kan ik gerust nog een andere positie in dit bedrijf opnemen”, vertelt Jan. Ook de vaste werkuren vinden ze een troef. “Het werkregime van de dagploeg zorgt voor een goede balans tussen werk en privé. En ook als je eens wat vroeger dient te vertrekken, vormt dit geen probleem”, voegen ze eraan toe. Binnen Duco zijn er mogelijkheden om door te groeien. “Nu is de wil het grootst om deze functie eerste volledig onder de knie te krijgen, nadien is er wel ambitie om verder te groeien binnen dit bedrijf”, besluit ze beiden.

Mieke Vercruijsse