Waarom je beter af bent met een to-don’tlijstje

Is je to-dolijstje vandaag weer een stuk langer geworden? Leg het dan even opzij en begin met een to-don’tlijstje. Je to-dolijstje zal er tezelfdertijd korter op worden. Op jouw to-don’tlijstje horen zeker volgende items te staan.

Iedereen helpen die erom vraagt

Wanneer je iets wil doen dat je steevast verder van je eigen werk en objectieven brengt, dan is het klaarstaan voor iedereen. Empathie en collegialiteit zijn belangrijk, maar minstens even belangrijk is jouw eigen werkdomein en bijhorende objectieven. Horen de vragen die je krijgt niet thuis in dat domein, aarzel dan niet om een keer meer ‘neen’ te zeggen. Check gewoon even bij jezelf waarover je het liefst in interactie gaat met andere mensen en concentreer jou daarop. Je eigen to-dolijstje zal jou er dankbaar om zijn.

Zonder doel je smartphone of tablet erbij nemen

Laat je smartphone of tablet op de werkplek voor wat ze zijn. Gebruik ze enkel wanneer je ze echt nodig hebt om iemand dringend te bellen, om je agenda te checken, tijdens een presentatie,… Laat ze echter aan de kant wanneer je de drang voelt om aan het surfen te gaan of wanneer je je verveelt. Er zijn zoveel andere manieren om de draad van je dagelijkse routine op te nemen en boeiend te houden.

Je werk laten voorgaan op je familie

Wanneer je dat doet, kom je in een gevarenzone. Altijd aan het werk zijn betekent immers ook dat je steevast beschikbaar bent. Daardoor gaat je to-dolijstje door de band genomen ook weer langer worden. Wees dan ook geen hersenloze workaholic; maar balanceer je leven uit opdat je iedereen, met de beperkte tijd die je hebt, rondom jou toch gelukkig kan maken.

Online scrabble of solitaire spelen

Kan je je tijdens de werkdag een grotere verspilling van tijd voorstellen dan naar je scherm zitten staren terwijl je woordjes vormt of een kaartspelletje doet? Je mag echt niet te lang stilstaan bij het idee of het woord ‘ontoerekeningsvatbaar’ komt al snel in zicht. Verlies je tijd niet met dit soort nutteloze dingen. Het is kostbare tijd die van je werkdag afgaat en waarmee je zinvolle dingen kan doen. Je to-dolijstje inkorten bijvoorbeeld.

Een perfectionist proberen zijn

Wat is een perfectionist überhaupt? Kan je dat op een zinvolle manier benoemen? Perfect in jouw hoofd betekent immers niet altijd perfect in iemand anders zijn of haar hoofd. Perfectionisme is dan ook een subjectief en bijzonder rekbaar begrip. Het is een begrip met angeltjes en een vleugje egocentrisme. Wanneer iets alleen goed is wanneer jij dat zo inschat, zal je bovendien heel wat kostbare tijd verliezen. Je to-dolijstje zal er alvast niet korter op worden.

Pascal Dewulf