Jong talent met technische opleiding gevraagd
16/09/2019
Uit het schoolverlatersrapport van VDAB blijkt dat van de 72.776 Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlieten er een jaar later 6.483 van hen op zoek zijn naar werk. Het aantal werkzoekende schoolverlaters daalt van 13% naar 8,9%.
Het behalen van een diploma is nog steeds hét toegangsticket tot de arbeidsmarkt. Al helemaal als dit daarenboven gecombineerd wordt met een goede portie relevante werkervaring. Zo zien we dat nog amper 3,5% van de jongeren die hogere studies volgden, binnen het jaar geen job wist te vinden. Voor mensen met alleen een diploma secundair onderwijs, loopt dat aandeel al snel op tot bijna tien procent. Behalve bij de technisch afgestudeerden met een specialisatiejaar: hun werkloosheidspercentage is dan weer maar half zo groot.
Sneller
Jongeren die een studentenjob, vrijwilligerswerk, schoolprojecten of praktijkstages deden tijdens hun studies, genieten duidelijk de voorkeur van werkgevers. Ze kunnen immers terugvallen op concrete ervaringen. Het werk in de fabriek of het atelier leerde hen sneller werken, overleggen in team, zelfstandig oplossingen bedenken en bracht hen allicht ook al meer technisch inzicht in een moderne werkomgeving. Het zijn vaardigheden waar zowel de werkgever als de werkzoekende hun voordeel mee doen bij het invullen van openstaande vacatures. En dat vertaalt zich duidelijk in snellere kansen op een job voor die schoolverlaters.
Technische specialisatie
Werkgevers kiezen liefst zo hoog mogelijk opgeleide jongeren. Iemand die informaticabeheer of multimedia in een TSO-richting volgde, vindt minder snel werk dan wie Toegepaste Informatica in een professionele bacheloropleiding of masteropleiding volgde.
“Wie in een doorstroomrichting zit, moet verder studeren”, vult Lindsey Marin, stafmedewerkster op de studiedienst van VDAB aan. “Het is niet de bedoeling dat jongeren met enkel een ASO-diploma op de arbeidsmarkt komen. Zij moeten verder studeren. In BSO en TSO volg je best een specialisatiejaar, al kan je met een arbeidsmarktgericht getuigschrift of diploma ook direct naar de arbeidsmarkt.” Ook schoolverlaters uit STEM-opleidingen blijven het globaal gezien goed doen.
Je komt meer te weten over de toekomstperspectieven van de verschillende jeugdopleidingen in het schoolverlatersrapport van VDAB op vdab.be/trends.