Trend: goodbye ‘quiet quitting’, hello ‘loud leaving’

Ook op jouw werkplek volgen de trends zich in een razendsnel tempo op. ‘Loud leaving’ treedt in die optiek in de voetsporen van ‘Quiet quitting’. Betekent dit dat je voortaan met slaande deuren kan vertrekken bij je baas? Neen, niet bepaald. Lees daarom best even verder.

‘Quiet quitting’ betekent dat je het eigenlijk beu bent om altijd in overdrive te zitten voor je baas en je werk terwijl hij/zij zeker niet het onderste uit de kan haalt voor jou. Zo komt het dat je op persoonlijke minimumbezetting aan de slag bent, net doet wat je moet doen tijdens de werkdag en om exact vijf uur op kousenvoeten langs de achterdeur verdwijnt.

Om klokslag vijf uur ervandoor

‘Loud leaving’ is, zoals je wel al had kunnen vermoeden, het tegenovergestelde van ‘Quiet quitting’. Hiermee laat je zien dat je openlijk en in het zicht van je baas je professionele grenzen duidelijk afbakent. Dat doe je vanuit dezelfde optiek als ‘Quiet quitting’. Alleen een beetje meer zichtbaar, wat luider en soms ronduit ostentatief. Om vijf uur roep je dan ook naar je collega’s dat je ervandoor gaat, en dat ze je zeker niet meer moeten bellen om brandjes te blussen. Of voor om het even wat. Weg is weg. En daar ga je. Tot morgenvroeg negen uur. En geen minuut vroeger.

Vervaging vergroot

Universitair hoofddocent arbeids- en organisatiepsychologie Madelon Van Hooff weet perfect hoe die trend is komen aanwaaien: “Het is een mooie manier om jouw werk-privébalans te bewaken. Vooral postcorona.” Volgens Van Hooff heeft de pandemie die vervaging tussen werk en privé immers enkel maar sterker gemaakt. Dat de arbeidspsychologe het bij het rechte eind heeft, blijkt alvast uit onderzoek van het Nederlandse Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Dat becijferde dat het aantal uren dat mensen thuis op een gemiddelde werkdag aan de slag zijn inmiddels bijna is verdubbeld in vergelijking met de situatie van voor de coronapandemie,

Verhoogde stressbeleving

Volgens Madelon Van Hooff komt dit doordat veel mensen die thuiswerken moeilijker kunnen bepalen wanneer het werk stopt: “Je zit aan de keukentafel te werken en na het eten staat die laptop er nog steeds. Dan is het verleidelijk om ’s avonds nog even snel iets af te maken. Daardoor komen we moeilijker los van het werk, wat onze hersteltijd verkort. Het resultaat ? Een verhoogde stressbeleving.” Toch is ook een 9-to-5 kantoorleven geen oplossing. Daar zijn we mede door de coronapandemie ondertussen immers helemaal aan voorbij. Madelon Van Hooff: “De vrijheid die het hybride werken met zich meebrengt, om bijvoorbeeld zelf je kind van school te halen, heeft ook veel voordelen. We moeten simpelweg de balans tussen werk en privé beter bewaken. ‘Loud leaving’ is gewoon een nieuwe manier om je grenzen (duidelijker) aan te geven.”

Pascal Dewulf

Bron: mtsprout.nl