Terug naar kantoor. Hoe pak je dat aan?

We mogen weer naar kantoor. De vakantieperiode is misschien wel hét moment om al even gewoon te raken aan de nieuwe stijl van werken op kantoor en thuis.

Door de verschillende lockdowns hebben we onze werkmethodes drastisch moeten veranderen. Maar hoe integreren we alles wat we de afgelopen tijd gewoon geworden zijn in een kantooromgeving? Luc De Smet, docent van de Cevora-opleiding ‘Terugkeer naar kantoor’, licht alvast een tipje van de sluier op om optimaal te kunnen samenwerken.

1. Leer omgaan met de verschillende werkritmes

De combinatie van telewerken en werken op kantoor wordt het nieuwe normaal. Hierdoor werken collega’s mogelijk op verschillende uren. Plan daarom vaste momenten in de agenda van je collega’s waarop jullie het over de lopende projecten kunnen hebben.

2. Geduld is een schone zaak

Met de technologische hulpmiddelen van vandaag lijkt het soms alsof we constant bereikbaar moeten zijn en binnen de minuut op elke mail moeten antwoorden. Dat is vermoeiend als je net gefocust aan een taak wil werken. Maak je collega’s duidelijk dat het niet nodig is om altijd meteen te antwoorden op binnenkomende berichten en geef aan dat ook jij niet altijd bereikbaar zal zijn.

3. Een luisterend oor

Alle begin is moeilijk. Veranderende werkmethodes vragen het nodige aanpassingsvermogen en flexibiliteit van jou en je collega’s. Praat hierover met elkaar.

4. Belicht de voordelen van ‘samenwerken’

Ondanks ettelijke virtuele meetings, werkte iedereen grotendeels alleen tijdens de voorbije periode van verplicht telewerken. Het is belangrijk dat jij en je collega’s opnieuw ervaren hoe het voelt om fysiek samen te werken en successen te behalen.

5. Moedig wederzijds vertrouwen aan en inspireer je collega’s

Het doel: de autonomie versterken en de wederzijdse afhankelijkheid stimuleren. Niet alles hoeft gecheckt te worden door de leidinggevende. Herstel de reflex om taken te ondernemen als groep.

6. Preciseer de flow van het thuiswerken

Bespreek met je baas hoe de workflow bij thuiswerken ideaal verloopt. Het is logisch om werknemers momenten van rust en concentratie te gunnen, maar evenzeer moet er tijd overblijven voor gemeenschappelijke vergaderingen en korte overlegmomenten.

7. Plan regelmatig individuele en groepsmeetings

Werken verloopt meer gestructureerd als er ook werkprocessen vastgelegd zijn, met ruimte voor informele meetings en face-to-face gesprekken. Daarnaast is het belangrijk minimaal één keer per kwartaal een gemeenschappelijk moment te hebben om de goede sfeer binnen het team te bewaren en de bedrijfscultuur te onderhouden.

Mieke Vercruijsse