De coronacrisis heeft je netwerk stevig laten krimpen; zo compenseer je dat verlies

De coronacrisis is niet mals geweest voor jouw netwerk. Sterker nog: je professionele netwerk is door de coronapandemie gemiddeld met 16% gekrompen. Niet echt opgedroogd dus, maar toch genoeg om even te kijken hoe je die krimp terug kan aanvullen.

Familie voor collega’s

Volgens het toonaangevende Harvard Business Review zijn onze professionele (en ook onze persoonlijke) netwerken de afgelopen maanden met zo’n 16 procent gekrompen. We zijn anders gaan leven, dichter bij onze directe familie waardoor we mogelijk onze professionele connecties wat uit het oog zijn verloren. Dat moet niet verwonderen. We hebben bovendien heel wat tijd gehad om door ons lijstje van professionele connecties te lopen. Misschien ook om vervolgens te concluderen dat we toch even een schoonmaak moesten houden.

Geen rocket science

Allemaal goed en wel. Jij hebt misschien wat connecties geschrapt. De kans is echter groot dat ook jouw connecties in die tijd jouw profiel eveneens onder de loep hebben genomen om vervolgens op de ‘unfollow’ knop drukken. Geen nood. Je netwerk terug aanvullen is geen rocket science. Ga terug wat actiever aan de slag binnen je netwerk. Bel mensen persoonlijk. Organiseer en videochat met oude collega’s of deel wat interessante artikels, video’s of podcasts.

Virtuele koffie

Neem de tijd voor een virtuele koffie met een professionele connectie van wie je misschien al lang niets meer vernomen hebt. Gewoon het feit dat je hem of haar even contacteert om op de (virtuele) koffie te komen, is vaak al genoeg om de professionele vlam terug in de pan te laten slaan. Sluit aan bij een virtuele vakgroep op LinkedIn of volg een interessant online webinar. De kans dat je er gelijkgestemden ontmoet die je netwerk kunnen vervoegen, is groot.

Kleine attentie

Wil je het echt goed doen naar een belangrijke connectie die je wat uit het oog bent verloren Stuur dan eens een kleine attentie. Even online shoppen naar een presentje en dat is zo gepiept. Doe er nog een leuke boodschap bij en je kan weer +1 bij je netwerk zetten. Bottom line: je netwerk onderhouden of (terug) uitbreiden vraagt soms wat extra dan gewoon een duimpje op sociale media.

Pascal Dewulf