7 manieren waarop je baas jou wegjaagt (en dat is spijtig)

Is je baas vaak een handvol tot op het punt dat je er de brui aan zou willen geven? Dat is zonde. Graag geven we je daarom wat meer inzicht opdat je een en ander beter kan plaatsen. Een bedrijf is immers meer dan één nukkige baas, toch?

Micromanagement

Een e-mailtje versturen, een werkoverleg of het bedrijfsuitje plannen. Je kan er niet aan beginnen of je voelt de hete adem van je baas al in je nek. Daar wordt een mens niet bepaald vrolijk van. Micromanagement is dan ook niet enkel slecht voor de werksfeer. Op termijn kan het eveneens jouw professionele zelfvertrouwen ondermijnen. Niet doen, beste baas.

Vergaderitis

Je baas holt van de ene meeting naar de andere. En als hij/zij dat niet doet, roept hij jou wel weer in het zoveelste werkoverleg. Dat compulsief vergaderen is echter nefast voor de werkvreugde. Vaak is het ook weer een vorm van micromanagement. Ergerlijk en vaak compleet onnodig. Even een mailtje of een appje doen evenzeer wonderen, toch? Misschien heeft je baas daar wel oren naar. Proberen dan maar?

Radiostilte

Vraag je je wel eens af of je het wel goed doet op de werkvloer? Eigenlijk zou dat niet mogen. Een goede baas geeft regelmatig feedback en/of schouderklopjes aan zijn medewerkers. Een klein gebaar met grote gevolgen voor het welzijn op de werkplek.

Opvliegers

Heeft je baas last van opvliegers? Neen, geen echte opvliegers. Wel opvliegers als in een opvliegend karakter? Vaart hij/zij regelmatig tegen jou en je collega’s uit? Totaal ongehoord. Het legt stress op jou en je collega’s en het is een teken van disrespect. Bovendien toont het een totaal gebrek aan maturiteit aan de kant van je baas. Een persoon die zich niet kan beheersen en beleefd en tactvol kan omgaan met zijn medewerkers hoort eigenlijk geen baas te zijn. Aarzel dan ook niet om zelf de grens te trekken naar je baas toe.

Steunkussen

Je baas moet iemand zijn waarop je (figuurlijk) kan steunen. Ook wanneer je al eens een uitschuiver maakt. Een baas die ongeduldig is tijdens meetings, opvliegend tijdens een werkoverleg of die geen oren heeft voor jouw professionele bekommernissen: wat schiet je daar eigenlijk mee op? Met zo’n mentaliteit vormt jouw baas immers eerder een obstakel dan een stimulans voor jou en je collega’s.

Onbereikbaar

Het lijkt wel of je baas zich elke morgen insmeert met onzichtbaar makende bodylotion. Hij/zij is weliswaar aanwezig ergens in het bedrijf, maar voor de normale sterveling onbereikbaar en onvindbaar. Een beetje als autosleutels die je wel hebt, maar gewoon niet kan vinden. Dan heb je er helemaal niks aan, toch?

Onsympathiek

Je baas moet uiteraard niet ‘El Sympatico’ zijn. Van een baas worden immers visie, doorzettingsvermogen en kordaatheid verwacht. Dat wil echter niet zeggen dat hij/zij ondanks die intrinsieke waarden niet ongelooflijk sympathiek kan zijn. Kortom, het is geen ‘of’-verhaal, maar wel een ‘en’-verhaal. Hopelijk beseft je baas dat ook.

Pascal Dewulf