7 dingen waar jouw baas een hekel aan heeft

Heeft je baas soms wel eens van die trekjes waarvan jij het op je heupen krijgt? Omgekeerd is dat net hetzelfde. Ook jij hebt immers typische werkplekgewoontes waarvan je baas helemaal gek wordt. Dit zijn 7 alvast dingen die de nekhaartjes van je baas overeind laten komen.

1. Gebrek aan initiatief

Je baas heeft je aangeworven om oplossingen te bedenken en om initiatief te nemen. Niet om meer problemen te creëren. En al helemaal niet om voortdurend aan de mouw van je baas te trekken en zo te weten te komen wat de volgende stap van jou moet zijn. Trek dus je plan op kantoor. Kies voor autonomie en initiatief. En overleg met je baas uiteraard.

2. Te laat komen

Natuurlijk komt iedereen al wel eens te laat. Wanneer je echter systematisch over tijd komt binnenwaaien op kantoor of in meetings, dan is dat voor je baas een teken van gebrek aan punctualiteit en ook respect. En dat is al een stuk erger voor jullie relatie. Ben jij zo een notoire laatkomer en heb je telkens wel een excuus? Tracht dit dan bij te sturen. Dat je trein weer eens werd afgeschaft, daar heeft je baas immers geen boodschap aan. Sterk nog: doe je er niets aan, dan word jij voor je het weet afgeschaft op de werkplek.

3. De passie ontbreekt

Wanneer je baas voelt dat je er gewoon bent om je uurtjes te kloppen en zelden met frisse ideeën komt dan zal jullie relatie al snel gaan bekoelen. Je baas verwacht immers hetzelfde enthousiasme voor het bedrijf van jou dan dat hij/zijzelf heeft. In de praktijk kan dat niet altijd (en dat weet je baas ook). Toch behoort een gezonde dosis enthousiasme tot een essentiële vaardigheid om je job goed te kunnen doen.

4. Je bent niet collegiaal

Wanneer je de communicatie met je baas tot een absoluut minimum beperkt, creëer je zelf een probleem. Je laat ruimte voor interpretatie. Andere mensen gaan de ontbrekende informatie dan zelf invullen. Dat leidt erg vaak tot misverstanden. En dat wil je vermijden. Achteraf moet je er dan immers weer pakken energie insteken om de boel opnieuw recht te trekken.

5. Je bent egocentrisch

Jouw taken zijn niet altijd op tijd af, je vergeet dingen al te makkelijk en je baas kan enkel op je rekenen wanneer je er toevallig zelf aan denkt. En er als iets fout loopt, dan ligt de schuld daarvan altijd bij iemand anders. Nooit bij jezelf. Daarentegen verwacht jijzelf wel dat iedereen op kantoor altijd gelijk voor jou klaarstaat. Collegialiteit is een mes dat aan twee kanten snijdt. Kortom, ook het kantoorleven is geven en nemen. Ook naar je baas.

6. Je communiceert te veel

Voldoende communiceren is essentieel. Te veel communiceren wordt al snel vervelend. Je baas moet heus niet elk stapje weten dat je op kantoor (onder)neemt. Wanneer je acties passen in het grotere plaatje (de teamobjectieven) en je die dingen goed doet, dan is dat prima. Je baas heeft doorgaans enkel behoefte aan een helikopterview. Het grotere plaatje dus.

7. Leugentjes om bestwil

Op kantoor willen we er altijd op de beste manier uitkomen. Een leugentje om bestwil hoort daar voor sommigen ook al eens bij. Niet doen. Vroeg of laat komt je baas erachter en is je imago besmeurd. Denk echter niet enkel aan de gevolgen, maar gewoon aan het feit dat je met eerlijkheid en authenticiteit veel meer wordt geapprecieerd dan door leugentjes waarop je wordt betrapt.

Pascal Dewulf