Smartphone traint verkopers

Digitaal is doodnormaal. Overal over internet beschikken is de gewoonste zaak van de wereld. We worden ongemakkelijk als we onze technologie missen of moeten ‘aan’ zetten. De digitalisering brengt op korte termijn ook veranderingen mee voor onze job en onze manier van werken. En die evolutie is vandaag al volop begonnen. Ook in de sector sales en marketing ontstaan nieuwe mogelijkheden voor werk en opleiding.

Ook al hoor je stemmen dat de hoge vlucht van digitalisering tot banenverlies zal leiden, er zijn talloze bronnen die daar tegenoverstellen dat er nieuwe mogelijkheden zullen ontstaan voor bedrijven en mensen. Nu nog onbestaande functies en een evolutie naar een totaal nieuwe jobinhoud, worden steeds vaker naar voor geschoven als de meest opmerkelijke gevolgen van de modernisering.

Springplank

“De digitalisering zet zich in een razend tempo door”, zegt Ann Van Nooten, strategisch accountmanager bij VDAB. Opleidingen van VDAB, die voor mensen een springplank kunnen betekenen om aan de slag te geraken, spelen steeds meer in op die trend. Elektronische mogelijkheden om info te zoeken, maar ook om een verkoop af te sluiten en te betalen, hebben een impact op de kennis en vaardigheden die mensen moeten hebben.

Ook de manier waarop je als verkoper met klanten en prospecten omgaat, is grondig veranderd. Sales mensen moeten betrouwbaar zijn en meedenken met hun klant. Ze komen ook op een andere manier bij hun klanten binnen. Die heeft dikwijls al via online nieuwskanalen of social media informatie gekregen en een eerste oordeel geveld. Om overtuigend te zijn, moet je niet alleen je producten, maar ook je klanten kennen.

Vaardigheden

Succesvolle verkopers hebben steeds meer nood aan specifieke vaardigheden. Zelfs voor ervaren verkopers kunnen een aantal vaardigheden nog een extra boost aan hun talent geven. Cevora ontwikkelde, samen met VDAB, de Talent voor Sales-app die salesmensen ondersteunt in de verschillende fasen van een verkoopproces. Hun vaardigheden als verkoper worden via lessen, tests en voorbeelden verder aangescherpt. Allemaal heel makkelijk te raadplegen via de smartphone, zodat leergierige verkopers om het even waar en wanneer een opleiding kunnen volgen.

Info: talentvoorsales.be