Sales & Marketing – De cijfers

Een overzicht van de nieuwste belangrijkste cijfers in de sales en marketing.

22 834

In 2015 steeg de vraag naar mensen voor de commerciële sector in Vlaanderen met 2%. VDAB ontving 22 834 vacatures. Het aantal vacatures voor verkopers steeg, terwijl aan VDAB minder vacatures werden aangeboden voor vertegenwoordigers. Daar zagen we wel dat de werving voor die beroepen verschoof naar meer gespecialiseerde wervingskantoren, die het afgelopen jaar 20% meer vacatures aanboden dan het jaar voordien.

1 534

Voor leidinggevende medewerkers in de sector verkoop en marketing werden afgelopen jaar 1 534 vacatures aangeboden bij VDAB. Een kleine stijging ten opzichte van een jaar eerder. Als we de totale vraag naar commerciële medewerkers bekijken, dan zien we dat groot- en kleinhandel en zakelijke dienstverlening de belangrijkste aanbieders van vacatures zijn. In meer dan 20 industriële takken werden vacatures aangeboden.

1/2

De Vlaamse trend van stijgend en dalend aanbod van vacatures in de sector, kent sterke provinciale verschillen. De vraag naar verkopers steeg meer dan 20% in Oost-Vlaanderen en West-Limburg, maar bleef nagenoeg dezelfde in West-Vlaanderen en Antwerpen. Bij de vertegenwoordigers steeg de vraag in Oost- en West-Vlaanderen, maar kelderde in de regio rond Brussel en Oost-Limburg. Ongeveer de helft van het totaal aantal vacatures kwam uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen.