Wat als je een crush hebt op een collega?

… Of nog erger: op je baas? Wat moet je dan doen? Bestaan er spelregels voor? “Een kantoorrelatie houdt risico’s in, dus je moet er voorzichtig mee omgaan”, aldus de relatietherapeute.

Stel, je hart gaat sneller kloppen als Luc van de boekhouding langsloopt, of als Sophie van het secretariaat een koffietje drinkt in je gezichtsveld. “Besef goed waaraan je begint, want een kantoorrelatie houdt ook risico’s in”, zegt relatiedeskundige Sybille Vanweehaeghe. “Volgens de liefdesstatistieken gaat twee derde van de koppels uit elkaar, en op het werk is dat niet anders. Hier duiken de problemen op, zoals twee ex-geliefden die niet meer kunnen samenwerken.” Je kan dus wel kriebels voelen voor Luc of Sophie, maar tegelijk denk je ook best na over de mogelijke gevolgen.

CRUSH OP JE COLLEGA

Stel dat je toch een collega aan de haak hebt geslagen. Hoe moeten jullie je dan gedragen op de werkvloer? “Op het werk zijn jullie gewone collega’s. Je mag niet merken dat je een koppel bent. Doe zoals je normaal doet”, vindt Vanweehaeghe. Een aai over het hoofd in het voorbijgaan, is dat dan not done? “Dat hangt natuurlijk af van de context. Als je elkaar ijzig passeert en heel afstandelijk met elkaar omgaat, denken andere collega’s misschien dat jullie ruzie hebben. (lacht) Je hoeft gewoon niet op elkaars schoot te gaan zitten. Uitgesproken flirtgedrag werkt ergernis op.”

Collega’s hebben sowieso alles meteen in de gaten – onderschat dat niet. “Je mag wel een geheime proeftijd nemen, om uit te testen of jullie een goed koppel zijn. Maar andere collega’s hebben heel snel door dat er een vonkje is”, weet Vanweehaeghe. “Als je het allebei serieus meent, dan speel je beter open kaart op het werk. Probeer je relatie niet te maskeren, want dan wordt er pas echt geroddeld. Doe normaal over de situatie, zo boor je roddels zelf de grond in.”

CRUSH OP JE BAAS

Bij een relatie tussen ondergeschikte en baas komen de roddels echter in veelvoud. “Andere collega’s worden jaloers, want ze denken dat de baas zijn of haar lief zal voortrekken. Het is allemaal veel delicater, zeker in een bedrijf waar de structuur heel hiërarchisch is. Er kunnen wanverhoudingen ontstaan”, zegt Vanweehaeghe. Wat bijvoorbeeld met een baas die zijn partner moet evalueren. Kan dat wel? “Als koppel kan je zelf aangeven dat iemand anders de evaluatie moet doen. Stap samen naar de hogere directie en toon dat jullie van goodwill zijn, dat de machtsverhouding geen onderwerp is van jullie relatie.”

Uiteindelijk is niets onmogelijk in de liefde. “Ik ken een vrouw die verliefd werd op haar baas en omgekeerd. We zijn intussen tien jaar verder en hun relatie houdt nog altijd stand. Maar het bedrijf heeft er wel voor gezorgd dat ze niet meer op dezelfde afdeling werken.” Volgens Vanweehaeghe hebben veel bedrijven niet graag dat koppels samen aan het werk zijn. Toch is liefde op de werkvloer in principe niet verboden: “Het gaat om je recht op een privéleven, daar kan niemand in tussenkomen”, klinkt het. “Voor een bedrijf is het vooral belangrijk dat je goed functioneert als werknemer. Dat moet op de eerste plaats staan.”

Gerlinde De Bruycker