Zwangerschapsrust: de nieuwe regels
25/05/2020
Hou je trots je nieuwe boreling in de armen? Fijn zo. Nog meer goed nieuws: zopas werd een wetsvoorstel goedgekeurd om een aantal specifieke regels rond zwangerschapsrust aan te passen die wel eens in jouw voordeel zouden kunnen spelen.
Addertje onder het gras
Wanneer je gaat bevallen, heb je recht op 15 weken zwangerschapsverlof. In de praktijk mag je dus zowat 3,5 maanden genieten van je zwangerschap en vervolgens volop genieten van je baby. In de praktijk vertaalt zich dat in maximaal 6 weken voor de geboorte waarvan 1 week verplicht (zwangerschapsrust) en na de geboorte (bevallingsrust) minimaal 9 weken (verplicht te nemen).Tot voor kort zat er op dat vlak echter een stevig addertje onder het gras. De overheid vond het dan ook tijd om dat zo snel als mogelijk weg te werken.
Goede zaak
In de Kamercommissie Sociale Zaken is daarom zopas een wetsvoorstel goedgekeurd dat het recht op vijftien weken zwangerschapsrust ook garandeert in geval van werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat is alvast een goede zaak indien jij bijvoorbeeld een van die vrouwen bent die ongewild moeten stoppen met werken om je eigen gezondheid of die je baby niet in gevaar te brengen tijdens je zwangerschap. Uit onderzoek blijkt immers dat een op de tien vrouwen aan moederschapsrust inboet door ziekte voor de bevalling. Dat had tot nog toe vaak repercussies op de totale duur van de zwangerschapsrust.
Nog even geduld
Het goedgekeurde voorstel werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020. Bepaalde partijen hebben wel een tweede lezing gevraagd. Als alles echter loopt zoals gepland, gaat het goedgekeurde voorstel richting plenaire vergadering voor definitieve stemming. Nog even geduld hebben dus. Wordt vervolgd.
Pascal Dewulf