Zo kan je onbelast bijklussen
14/01/2019
Sinds kort is het soms mogelijk om tot een bedrag van 6.130 euro per kalenderjaar bij te klussen zonder op dit bedrag belastingen of sociale bijdragen te moeten betalen. Wat moet je daarvan weten?
Als je in je vrije tijd nog wat wil ‘bijwerken’ kan je dat sinds vorig jaar soms onbelast doen. Toch komt niet om het even welke bijactiviteit hiervoor in aanmerking. Hoe ga je te werk om dat voordeel te genieten?
Voor wie kan het?
De mogelijkheid om onbelast bij te klussen bestaat niet voor alle werknemers. Om dit te kunnen doen moet je namelijk minstens 4/5 werken. Daarnaast kunnen ook zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden van de regeling gebruik maken. Studenten of werkzoekenden komen echter niet in aanmerking. Zelfstandigen mogen ook niet dezelfde activiteit uitoefenen als hun hoofdactiviteit.
Bovendien komt ook niet elk werk in aanmerking. Meer bepaald moet er sprake zijn van verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. Verder bestaat er per categorie ook nog eens een lijst van welke activiteiten er precies toegelaten zijn. Deze lijst vind je hier terug. Typische voorbeelden van wat mag zijn het maaien van gras bij een buur, het geven van bijlessen bij iemand thuis, het trainer zijn bij een sportclub, enz.
Het is niet onbeperkt
Het bedrag dat je op die manier mag bijverdienen, is niet onbeperkt. Meer bepaald geldt er een maximaal bedrag op jaarbasis van 6.130 euro. De inkomsten uit verenigingswerk en uit diensten aan burgers mogen ook nog eens niet meer dan 510,83 euro per maand bedragen. Voor inkomsten in de deeleconomie geldt alleen het plafond van 6.130 euro op jaarbasis.
Je moet je aanmelden
Als je wil bijklussen op deze manier moet je je daarvoor aanmelden. Dit doe je via de website www.bijklussen.be. Ga je een klus doen voor een andere burger, moet je zelf die aangifteverplichting vervullen. Als je gaat bijklussen voor een vereniging, zal de vereniging de aangifte doen.
Jan Roodhooft, advocaat