Zo kan je iemand voor jou laten getuigen voor de arbeidsrechtbank
16/02/2022
Bij een discussie tussen een werknemer en een werkgever gebeurt het wel eens dat gebruik wordt gemaakt van getuigenissen van bijvoorbeeld collega-werknemers, klanten of leveranciers. Hoe kan je dan iemand voor jou laten getuigen?
Als er een discussie rijst over bijvoorbeeld de functie die je had in het bedrijf van je ex-werkgever, of je al dan niet overuren presteerde, over het al dan niet voorhanden zijn van een reden voor het ontslag, enzovoort wordt wel eens een beroep gedaan op getuigen om het bewijs van de ingeroepen feiten te leveren.
De arbeidsovereenkomstenwet zegt trouwens dat bij ontstentenis van een geschrift, het getuigenbewijs toegelaten is ongeacht de waarde van het geschil.
Verklaring op papier
Het is daarbij ‘klassiek’ om aan de getuige te vragen om diens verklaring gewoon op papier te zetten en dat ‘papier’ dan bij te brengen. Weet dat het dan zeer onzeker is of de rechtbank ook enige waarde zal hechten aan de getuigenis in kwestie.
Wettelijke vorm
Een betere werkwijze bestaat er dan ook in een verklaring op papier te vragen in de wettelijk voorgeschreven vorm. Daarbij moet de getuige, los van zijn relaas van de feiten, ook zijn naam, voornamen en adres vermelden net als zijn geboorteplaats en -datum alsook zijn beroep. De wet zegt verder dat de getuige de verklaring met de hand moet schrijven en die ook moet dagtekenen en ondertekenen.
Aan de getuigenis moet verder een kopie worden gevoegd van een identiteitsdocument waarop de handtekening staat van de getuige. Op de getuigenis moet bovendien vermeld worden dat de verklaring opgesteld is voor voorlegging aan de rechtbank en dat de getuige weet dat hij straffen riskeert als hij een valse verklaring aflegt.
Getuigenaanbod
Je kan in je besluiten (of in de dagvaarding) voor de rechtbank ook vragen om bepaalde zaken te mogen aantonen met alle middelen van recht met inbegrip van getuigen. Laat de rechtbank zo’n getuigenverhoor toe over één of meerdere zaken dan kan je een lijst opmaken van de mensen die je wil laten getuigen. Je kan een getuige zelfs verplichten om te komen getuigen. De getuige moet zweren de waarheid te zeggen. Als de getuige liegt, kan je er een strafklacht tegen neerleggen.
Jan Roodhooft, advocaat