Wie betaalt de rekening als het glas van je smartphone stuk is?
29/12/2020
Je hebt een smartphone van het werk. Doordat je die liet vallen is het glas gebarsten en moet dat vervangen worden. Moet jij dan de rekening daarvan betalen of kan je vragen dat je werkgever daarvoor instaat?
Iedereen maakt het wel eens mee dat zijn smartphone op de grond valt en het glas daarbij beschadigd wordt. Als de smartphone jouw eigendom is beslis je of je die al dan niet laat herstellen en betaal je ook de kosten daarvan. Maar hoe zit het als het toestel eigendom is van je werkgever?
Privégebruik
Viel de smartphone op het moment dat je daar privé gebruik van maakte (bijvoorbeeld je kinderen waren er even mee aan het spelen en lieten die vallen of je liet hem vallen terwijl je aan het surfen was in je vrije tijd) dan sta jij in voor de schade. Je werkgever kan dan vragen dat je de smartphone op jouw kosten laat herstellen.
Beroepshalve gebruik
Iets anders is het als de smartphone viel op het moment dat je die gebruikte in het kader van de uitvoering van je arbeidsovereenkomst. In dat geval dan is het in principe je werkgever die de herstelling moet betalen, tenzij de schade te wijten was aan jouw bedrog, je zware fout (je gooide de smartphone bijvoorbeeld uit boosheid doelbewust op de grond) dan wel je herhaalde lichte fout.
Andere afspraken?
Je werkgever kan trouwens geen andere afspraken met je maken. Zo zal een clausule in je arbeidsovereenkomst die aangeeft dat je altijd aansprakelijk bent voor de glasbreuk van je smartphone niet geldig zijn.
Wat je werkgever wel zou kunnen vragen is dat je, als er zich een schadegeval voordeed, dadelijk aangeeft hoe de schade precies is ontstaan en wat er exact gebeurde. Hij zou meteen kunnen bepalen dat het liegen over deze omstandigheden een reden vormt voor een ontslag om een dringende reden.
Inhouden op loon
Ook al ben je aansprakelijk voor de schade, je werkgever mag niet zomaar de kosten van de herstelling inhouden op je loon. Hij mag dat alleen doen als je schriftelijk hebt erkend dat je aansprakelijk bent voor de schade, als je met die inhouding akkoord ging of als je werkgever bijvoorbeeld een vonnis heeft dat je veroordeelt tot het betalen van de schade.
Jan Roodhooft, advocaat