Waarom het niet beantwoorden van brieven je geld kan kosten
12/12/2018
Als je een verantwoordelijke functie hebt, reageer je maar beter correct op brieven en aanmaningen. Doe je dat niet dan kan je aansprakelijk gesteld worden voor de schade die het bedrijf lijdt. Dat bewijst een arrest van het arbeidshof in Brussel.
Wat was er gebeurd?
Een werknemer was tewerkgesteld als verantwoordelijke van de financiële dienst binnen een bedrijf. In die hoedanigheid liet hij na om correct te reageren op meerdere brieven van de fiscus. Het gevolg hiervan was dat de fiscus uiteindelijk een ambtshalve aanslag vestigde.
De werkgever kon vervolgens gelukkig nog wel in belangrijke mate ontheffing van de aanslag bekomen. Wel werd er door de fiscus een boete aangerekend en moest de werkgever een advocatenkantoor inschakelen om de ontheffing te krijgen. De werkgever was van oordeel dat deze ‘schade’ door de werknemer veroorzaakt werd en dat de werknemer die ook moest vergoeden.
Wat besliste de rechtbank?
Het arbeidshof gaf de werkgever gelijk. Het hof wees op de regel dat een werknemer aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die het gevolg is van zijn bedrog, zijn zware of herhaalde lichte fout. De begrippen bedrog, zware fout en gewoonlijk voorkomende lichte fout moeten daarbij in concreto worden beoordeeld. Hierbij moet rekening worden gehouden met de functie van de werknemer, zijn hoedanigheden en verantwoordelijkheden, de activiteit en het profiel van de onderneming en de omstandigheden waarin de fout werd begaan.
Volgens het arbeidshof maakte de werknemer zich hier schuldig aan minstens een eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomende fout, door na te laten te antwoorden op de herhaalde vragen om informatie van de fiscus. De werknemer moest dan ook de boete en de kosten van de advocaat om de ontheffing te krijgen betalen.
Wat te onthouden?
Als werknemer kan je bij een verregaande nonchalance wel eens aansprakelijk gesteld worden voor de schade die daardoor door je werkgever wordt geleden. Men kan dan zeggen dat er sprake is van een herhaalde lichte fout in jouwen hoofde.
Jan Roodhooft, advocaat
Arbeidshof Brussel, 22 september 2017, www.juridat.be