Riskeer je als werknemer binnenkort sneller aansprakelijk te worden gesteld?
21/02/2024
In het parlement werd enkele weken geleden een nieuwe wet ‘buitencontractuele aansprakelijkheid’ gestemd. Heeft die wet ook gevolgen voor jou als werknemer? Riskeer je voortaan sneller aansprakelijk te worden gesteld?
Hoe zit het nu?
Als werknemer kan je enkel aansprakelijk worden gesteld als je je bezondigt aan bedrog, een zware fout of aan herhaalde lichte fouten (het zogenaamde artikel 18 Arbeidsovereenkomstenwet). Bovendien word je beschermd doordat contractspartijen van je werkgever (bijvoorbeeld een klant van je werkgever) je, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, niet zomaar aansprakelijk kunnen stellen voor schade die je bij hen veroorzaakt in de uitoefening van je job. Men noemt dat met een moeilijk juridisch woord de ‘quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent’.
Wat verandert er?
De nieuwe wet verandert niets aan de inhoud van art. 18 Arbeidsovereenkomstwet. Die bepaling blijft zonder meer bestaan. Wat er wel wijzigt is de zogenaamde quasi-immuniteit die je tot nu geniet. Een contractspartij van je werkgever kan jou voortaan in de regel namelijk wel degelijk aansprakelijk trachten te stellen op buitencontractuele basis.
De nieuwe wet zal in werking treden zes maanden na de publicatie in het Belgisch Staatsblad. Die publicatie gebeurde nog niet.
Moet je je zorgen maken?
Volledig onschuldig is deze nieuwe wetgeving niet voor jou als werknemer. De kans wordt nu eenmaal groter dat je door een contractspartij van je werkgever persoonlijk bij een gerechtelijke procedure zal worden betrokken met alle kosten en kopzorgen van dien. Als dat gebeurt zal de kans dat je veroordeeld wordt gelukkig lang niet altijd even groot zijn. Je kan om ‘vrijuit’ te gaan nu eenmaal nog altijd aangeven dat er geen sprake was van bedrog, een zware fout of een herhaalde lichte fout in jouwen hoofde. Die aansprakelijkheidsbeperking blijft nu eenmaal gelden.
Jan Roodhooft, advocaat