Mag je werkgever na een lange afwezigheid je functie wijzigen?

Door een ziekte of ongeval kon je gedurende langere tijd niet aanwezig zijn op het werk.  Kan je werkgever je dan bij je terugkomst een andere functie geven? Kan hij je functie zelfs wijzigen als je het daarmee niet eens bent?

Stel: je was in het bedrijf waar je werkt actief in een commerciële functie. Door een zware ziekte of (arbeids-)ongeval was je een aantal maanden arbeidsongeschikt.  Bij je terugkomst na je arbeidsongeschiktheid wil je werkgever je een andere jobinhoud geven (bijvoorbeeld een administratieve job). Maar kan dat wel?

Onderling akkoord

Je werkgever kan je perfect een andere job geven als je het daarmee eens bent.  Hij zal je als je effectief akkoord gaat vaak vragen om een addendum aan je arbeidsovereenkomst te tekenen waarin staat wat je voortaan zal doen in het bedrijf.

Eenzijdige wijziging?

Wil je werkgever je job eenzijdig wijzigen dan is dat moeilijker.  Hij kan dan wel kleine wijzigingen aan je functie aanbrengen maar die volledig wijzigen is veelal niet toegelaten.  Je werkgever mag nu eenmaal eenzijdig geen aanzienlijke wijzigingen aanbrengen aan je essentiële arbeidsvoorwaarden.

Wat doen?

Doet je werkgever dat toch, dan kan je eventueel zeggen dat er sprake is van een impliciet ontslag door je werkgever.  Je zou dan kunnen ‘thuisblijven’ en een verbrekingsvergoeding van je werkgever vragen.  Wil je hiertoe overgaan, dan win je maar beter eerst juridisch advies in (bijvoorbeeld bij je vakbond of bij een advocaat). Als je namelijk ten onrechte inroept dat er sprake is van een impliciet ontslag en thuisblijft, riskeer jij op jouw beurt de arbeidsovereenkomst eenzijdig te beëindigen en een verbrekingsvergoeding verschuldigd te zijn aan je werkgever.

Tijdig reageren

Ben je het niet eens met de eenzijdige wijziging van je functie, dan moet je ook tijdig reageren. Doe je dat niet dan zou men anders wel eens kunnen zeggen dat je stilzwijgend akkoord bent gegaan met de eenzijdige wijziging van je arbeidsvoorwaarden.

Jan Roodhooft, advocaat