Kan je werkgever je jobinhoud veranderen door het coronavirus?
30/03/2020
Door de coronacrisis wordt er in het bedrijf waar je in dienst bent voor een deel op een andere wijze gewerkt. Maar mag je werkgever hierbij je jobinhoud zomaar wijzigen? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Door de coronacrisis sluiten sommige bedrijven bepaalde afdelingen of gaan ze op een andere manier werken. Zo kan een restaurant zich nu focussen op afhaalmaaltijden, een bedrijf gaat meer online verkopen, … Maar kan je werkgever dan vragen dat je tijdelijk een andere job doet?
Onderling akkoord
Je werkgever kan vooreerst met jou overleggen of je akkoord gaat om tijdelijk iets anders te doen binnen het bedrijf. Als je daarmee akkoord gaat is zo’n wijziging perfect mogelijk. Maak je een dergelijke afspraak, dan is het aangewezen ze op papier te zetten. Je kan er meteen bij vermelden dat de wijziging van functie tijdelijk is en slechts geldt voor zolang deze noodzakelijk is ten gevolge van de coronacrisis.
En een eenzijdige wijziging?
Je werkgever kan je functie niet zomaar onbeperkt eenzijdig wijzigen. Doet hij dat toch, dan kan je in normale omstandigheden aanhalen dat er een verboden eenzijdige wijziging is van je arbeidsovereenkomst. Je kan dan argumenteren dat je werkgever door de eenzijdige wijziging je arbeidsovereenkomst ‘beëindigde’ en dat je gerechtigd bent op een verbrekingsvergoeding. Toch ben je met zo’n argumentatie nu maar beter bijzonder voorzichtig. De kans is groot dat een rechtbank in deze tijden heel wat begrip zal hebben voor werkgevers die hun werknemers vragen om flexibel te zijn en om tijdelijk een andere functie uit te oefenen.
Hou er overigens rekening mee dat als een rechter meent dat je ten onrechte het einde van de arbeidsovereenkomst inroept om deze reden, je werkgever wel eens op zijn beurt een verbrekingsvergoeding van jou zou kunnen vragen.
En je loon?
Tenzij je werkgever andere afspraken met je maakte, kan die je loon niet zomaar wijzigen. Zelfs als je tijdelijk een ‘lagere’ functie zou gaan uitoefenen in het bedrijf moet je werkgever je ‘gewone’ loon gewoon blijven betalen.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)