Kan je een geschil met je (ex-)werkgever laten oplossen door een arbiter?

Je hebt een discussie met je werkgever of je vroegere werkgever. Kan je dan beslissen om deze discussie te laten oplossen door een arbiter in plaats van de rechtbank?  Kan er in je arbeidsovereenkomst ook een clausule staan die dat mogelijk maakt?

Wat is het?

Als je een geschil hebt met je (ex-)werkgever dan is het in principe de arbeidsrechtbank die daarover dient te oordelen. Toch is het ook soms mogelijk de discussie te laten oplossen door een zogenaamde ‘arbiter’ die dan buiten de rechtbank om oordeelt. Een beslissing van zo’n arbiter kan trouwens dezelfde waarde hebben als een vonnis.

Overeenkomst nodig

Wil je kiezen voor een arbitrage in plaats van een gewone gerechtelijke procedure, dan moeten jij en je ex-werkgever het daarover eens zijn. Een dergelijk akkoord kan trouwens perfect worden afgesloten eens het conflict tussen jou en je werkgever ontstond. Maak je een dergelijke afspraak dan is het ook belangrijk overeen te komen wie precies als arbiter zal worden aangesteld. Er bestaan een aantal professionele organisaties die aan arbitrage doen (bv. CEPANI).

Clausule in de overeenkomst?

Het is niet zo maar mogelijk om in je arbeidsovereenkomst een clausule op te nemen dat er bij een geschil tussen jou en je werkgever sowieso een arbiter daarvoor bevoegd is (in de plaats van de gewone rechtbanken). Een dergelijke clausule zal nu eenmaal niet geldig zijn. Toch bestaat er op die regel een uitzondering voor werknemers met een jaarloon van meer dan 83.939 euro.  Bovendien moet die werknemer dan belast zijn met het dagelijks beheer van de onderneming of moet die beheersverantwoordelijkheid hebben in een afdeling of bedrijfseenheid van de onderneming die kan worden vergeleken met die voor de gehele onderneming.

Waarom zou je het doen?

Meestal heb je geen voordelen bij het kiezen van een arbitrage, behalve als het bijvoorbeeld belangrijk zou zijn om tot een zeer snelle oplossing te komen voor het geschil. Weet trouwens dat arbitrages vaak heel wat duurder zijn dan een gewone procedure voor de rechtbank en dat er zeer strikte formaliteiten moeten worden nageleefd. Het is dan ook veelal aangewezen de zaak voor de gewone rechtbank te (laten) brengen.

Jan Roodhooft, advocaat