Hoelang duurt een procedure voor de arbeidsrechtbank?

Je raakt verwikkeld in een procedure voor de arbeidsrechtbank tegen je ex-werkgever. Hoelang riskeer je dan onderweg te zijn? Wat gebeurt er als iemand ook nog eens hoger beroep aantekent tegen het vonnis?

Als je een discussie hebt met je ex-werkgever over bijvoorbeeld een ontslag om een dringende reden of over de hoogte van de verbrekingsvergoeding die hij je betaalde dan eindigt deze wel eens voor de arbeidsrechtbank. Hou er dan rekening mee dat je vaak een tijdje zal moeten wachten vooraleer er een uitspraak volgt.

Inleidende zitting

De zaak zal al na enkele weken een eerste keer voorkomen op de rechtbank.  Op die zogenaamde inleidingszitting kan je zaak, tenzij ze bijzonder eenvoudig is, echter niet worden gepleit. Er zullen veelal zogenaamde conclusietermijnen worden vastgelegd.  Dat betekent dat er data worden vastgelegd waarop elk van de partijen haar schriftelijk standpunt (met stavingstukken) aan de rechtbank en de andere partij kan overmaken.  Vaak zal de rechtbank meteen ook een pleitdatum vastleggen. Dat is de datum waarop de zaak mag worden gepleit.

Pleiten, en dan?

Hoever de pleitdatum in de toekomst ligt hangt af van rechtbank tot rechtbank.  Het kan gaan van een aantal maanden tot zelfs meer dan een jaar.  Als de zaak uiteindelijk is gepleit, neemt de rechtbank deze in beraad.  Het vonnis volgt dan meestal een maand later. Weet overigens dat de rechter ook een ‘tussenvonnis’ zou kunnen vellen waarbij deze bijvoorbeeld bijkomende toelichtingen of stukken vraagt, beslist om eerst getuigen te horen, enzovoort.  Als dat het geval is, zullen er vaak opnieuw conclusies moeten worden genomen, moet er mogelijk opnieuw gepleit worden, enzovoort.

Hoger beroep

Eens er een eindvonnis is van de arbeidsrechtbank is het nog niet zeker dat daarmee de procedure ook afgelopen is.  Een van de partijen zou namelijk kunnen beslissen om tegen het vonnis hoger beroep aan te tekenen.  Als dat gebeurt, ben je opnieuw voor een tijd onderweg.  Vaak zal de wachttijd om voor het arbeidshof te kunnen pleiten overigens langer zijn dan deze voor de arbeidsrechtbank. Na een arrest van het arbeidshof is bovendien ook nog eens cassatie denkbaar.

Jan Roodhooft, advocaat