Dit zijn je rechten als er spullen ‘verdwijnen’ uit je locker op het werk

Sommige werknemers moeten op het moment dat ze op het werk toekomen hun persoonlijke spullen (zoals hun smartphone, jas, juwelen) in een locker steken. Maar wat zijn je rechten als bij het naar huis gaan blijkt dat er zaken die in de locker zaten… verdwenen?

Diefstal

In zo’n geval kan er sprake zijn van een diefstal. Alleen zal het vaak moeilijk te achterhalen zijn wie de diefstal juist pleegde. Je kan niettemin een klacht neerleggen bij het parket of de politie. Mogelijk kan het strafonderzoek dan aan het licht brengen wie je goederen wegnam. Als dat het geval is, kan je ze mogelijk recupereren en/of een schadevergoeding van de dader van de diefstal vragen.

Werkgever?

Je zou er ook aan kunnen denken je werkgever aansprakelijk te stellen zelfs al heeft die op zich met de diefstal niets te maken. De wet zegt nu eenmaal dat een werkgever goed moet zorgen voor het arbeidsgereedschap dat aan de werknemer toebehoort, alsook de persoonlijke voorwerpen die de medewerker bij de werkgever in bewaring moet geven.  Hij heeft wat men noemt een bewaringsplicht.

Weet wel dat je werkgever zou kunnen zeggen dat zijn verplichting alleen geldt voor persoonlijke spullen die je echt moet meebrengen naar het werk en dat zijn verplichting niet geldt voor dure zaken die je meebracht terwijl dat eigenlijk niet nodig was (bv. bepaalde dure juwelen…).  Hij zou tevens kunnen argumenteren dat hij aan zijn verplichting tegemoet kwam door bijvoorbeeld lockers ter beschikking te stellen die afgesloten kunnen worden.

Een kwestie van bewijs

Hou er ook rekening mee dat als er een discussie ontstaat jij nog riskeert te moeten bewijzen wat je allemaal in de locker stak dat er op het einde van de dag niet meer in zit.  De bewijslast daarvan rust op jou, wat in de praktijk allesbehalve eenvoudig zal zijn.

Het is dan ook aangewezen discussies als voorliggende in de mate van het mogelijke te vermijden en geen dure spullen mee te nemen naar het werk welke je onderweg of op het werk niet strikt nodig hebt.

Jan Roodhooft, advocaat