Daarom word je voortaan beter beschermd als je een fertiliteitsbehandeling ondergaat

Een nieuwe wet zorgt ervoor dat je als werknemer beter beschermd wordt als je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat of een programma van medisch begeleide voortplanting volgt. Wat moet je hiervan weten?

Nieuwe wet

Als je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, riskeer je wel eens geregeld afwezig te zijn op het werk.  Op 21 maart laatstleden werd echter een wet goedgekeurd die je als werknemer in zo’n geval beter beschermt. De wet in kwestie wil daarbij voorkomen dat je als werknemer door het volgen van zo’n behandeling door je werkgever nadelig zou worden behandeld.

Bescherming tegen ontslag

In de nieuwe wet wordt vooreerst een ontslagbescherming voorzien. Meer bepaald mag een werkgever voortaan niet eenzijdig een einde maken aan de dienstbetrekking van een werkneemster of werknemer die een vruchtbaarheidsbehandeling of programma van medisch begeleide voortplanting volgt, behalve als dit ontslag gebaseerd is op redenen die los staan van de afwezigheid wegens de vruchtbaarheidsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting.

De ontslagbescherming geldt vanaf het moment dat je een medisch attest bezorgt aan je werkgever waarmee je hem in kennis stelt van de behandeling tot het verstrijken van een termijn van twee maanden na deze kennisgeving.

Bij een discussie zal je werkgever moeten bewijzen dat er andere redenen waren dan je behandeling om tot het ontslag over te gaan. Kan je werkgever dat niet, dan kan je aanspraak maken op een vergoeding van 6 maanden loon.

Discriminatie

Je kan ook van je werkgever vragen dat je bij je terugkeer dezelfde functie krijgt (of dat je een gelijkwaardige of vergelijkbare functie mag gaan doen). Bovendien kan je aanspraak maken op de verbetering van je arbeidsvoorwaarden waarop je tijdens deze afwezigheid aanspraak had kunnen maken.  Doet je werkgever dat niet dan kan je een schadevergoeding wegens discriminatie vragen.

Geen betaalde afwezigheid

Je hebt echter geen specifiek recht op loon voor je dagen afwezigheid wegens de behandeling.  Je zou daarbij wel vakantiedagen of inhaalrustdagen kunnen inzetten of kunnen vragen aan je werkgever om verlof zonder wedde te mogen nemen.

Jan Roodhooft, advocaat