Promotie maken of van job veranderen: wat moet je kiezen?

Doorgroeien in het bedrijf of een blitzstart maken bij een nieuwe werkgever? De keuze is niet altijd evident, maar wij helpen jou alvast graag op weg.

Zit je lekker in je vel in het bedrijf waar je aan de slag bent Dan moet je echt wel goed overwegen welke professionele richting je uit wil. Belangrijk is in die optiek dat je grondig onderzoekt wat je doorgroeimogelijkheden zijn. Kan je je op korte en lange termijn volop ontplooien door bijkomende opleidingen, meer verantwoordelijkheden, een boeiende functie, een interessantere verloning en/of een ronkende functietitel? Indien je hierop bevestigend kan antwoorden, dan is bewegen binnen het bedrijf waar je aan de slag bent mogelijk de beste optie.

Cruciale factoren

Dat is echter niet alles. Je kan weliswaar erg veel van je job houden maar tegelijkertijd moet ook de balans tussen privé en werk snor zitten. Voel je dat het op dat vlak in het bedrijf waar je werkt niet zo goed zit dan zet je best een minteken op je checklist. Hoezeer je je immers ook kan ontplooien binnen een bedrijf, wanneer je gezin, familie of vrienden eronder moeten lijden dan schiet niemand daar echt wat mee op. Ook mobiliteit is zo’n cruciale factor. Ben je gek van je werk maar moet je daar dagelijks minimum anderhalf uur pendeltijd (enkele reis) als pasmunt voor betalen, dan kan je je best ook eens wat vragen beginnen te stellen over de investering in tijd en middelen die je moet doen om je droomjob uit te oefenen.

Je job, je vrijheid

Dat je in je job de nodige vrijheid geniet, is eveneens superbelangrijk. Wat heb je aan een riant salaris, onbegrensde doorgroeimogelijkheden en dies meer wanneer je daar al je vrijheid en autonomie moet voor opofferen ? Uit recent onderzoek blijkt dat één op drie Vlamingen zijn job niet zinvol vindt door een gebrek aan autonomie en vrijheid. Let dus goed op die vrijheidsfactor wanneer je een beslissing wilt nemen rond je professionele toekomst. Bottom line: kijk zeker uit naar een promotie binnen je bedrijf. Het voordeel is dat je niet een hele nieuwe bedrijfscultuur en -structuur moet leren kennen. Blijf aan de andere kant echter toch ook steeds alert voor interessante carrièremogelijkheden die zich buiten de bedrijfsmuren kunnen voordoen.

Pascal Dewulf