7 redenen waarom jouw functietitel wel van belang is

In tijden van alsmaar gekkere functietitels lijkt het of dat wat je doet in je bedrijf alsmaar minder belangrijk is. Niet zo. Ook anno 2020 kan een perfecte functietitel heel wat meer voor jouw carrière betekenen dan je wel zou kunnen denken.

1. Het geeft je een professionele identiteit

Een goede functietitel als ‘Account manager’ of ‘Verantwoordelijke R&D’ geeft je houvast. Naast een naam op een businesskaartje geeft het je ook een gevoel van eigenwaarde. Professioneel ben jij wat er op dat kaartje staat. Het geeft je body wanneer je het aan een concullega of een (potentiële) klant overhandigt.

2. Too much fun is a no-no

Je komt op het vlak van businesskaartjes de gekste dingen tegen. Chief happiness officer, digital overlord, retail jedi,… Het kan wel eens leuk zijn maar feit is dat dit soort functietitels vaak contraproductief werkt. Wanneer je je sporen hebt verdiend in de sector waarin je actief bent, dan kom je er mogelijk nog mee weg. Ben je echter een starter of jonge professional dan doet het meer kwaad dan goed.

3. Je onderhandelingspositie versterkt

Wanneer op je businesskaartje een ronkende functietitel zit, dan sta je vreemd genoeg ook sterker in salarisonderhandelingen. Het geeft je body en sérieux tegenover bijvoorbeeld een rekruteerder. Draag je een functietitel die aangeeft dat je wel wat betekent in het bedrijfsleven, dan zal je doorgaans makkelijker het salaris krijgen dat je beoogt.

4. Je dwingt respect af

Wanneer je je gesprekspartner een businesskaartje overhandigt met daarop bijvoorbeeld ‘Directeur Marketing en Sales Belux’ dan dwingt dat respect af. Ook vandaag waar organisaties steeds vlakker lijken te worden, blijft het gevoel voor hiërarchie bij de gemiddelde medewerker nog steeds sterk aanwezig.

5. Het geeft je geloofwaardigheid

Je collega’s, familie en vrienden weten wat je doet en respecteren je daarvoor vast en zeker. Wanneer je echter een wildvreemde tegen het lijf loopt en na een boeiend gesprek je businesskaartje overhandigt, kan er maar beter een respectabele functietitel op staan.

6. Het is bepalend hoe je netwerk eruitziet

Of je het nu wil of niet, professionals zijn altijd geneigd om met gelijkgezinden connectie te zoeken. Is je functietitel eerder aan de magere kant om het even oneerbiedig te zeggen, dan zal je zien dat je doorgaans ook mensen van hetzelfde niveau aantrekt. Nadenken over je functietitel is dus echt wel belangrijker dan je denkt.

7. Je gaat zelfzekerder doorheen je (professionele) leven

Een goede jobtitel geeft je punch. Je staat er en durft overal waar je komt je businesskaartje bovenhalen en met trots overhandigen. Dit is wie je bent. En daar ben je trots op.

Pascal Dewulf