3 redenen waarom je geen promotie krijgt

Je bent met je professionele carrière gestart en je gaat er elke dag gemotiveerd tegenaan. Je komt met ideeën en je bent sociaal. Je hebt ook plezier in je werk en je krijgt geregeld wel eens een schouderklopje. Op het eerste gezicht zou je denken dat je dan ook snel promotie zal kunnen maken. De praktijk leert echter dat je daar niet altijd te snel op moet rekenen. Soms kunnen ook enigszins onverwachte factoren stokken in de wielen steken.

De economie zit te veel tegen
Promotie gaat over het algemeen ook gepaard met een hoger loon. Met andere woorden: je werkgever zal dieper in de portemonnee moeten tasten. En dat blijft altijd een stap die hij meestal toch niet noodzakelijk snel zal zetten. Zeker nu we nog altijd in het duister tasten over de economische toekomst. Er is al ettelijke keren gezegd dat we de crisis van 2008 en 2009 nu wel achter ons hebben gelaten, maar telkens weer vallen de economische cijfers daarna weer tegen. En dat zorgt ook voor extra onzekerheid bij werkgevers die daardoor promoties op een laag pitje zetten.

Je hebt nog niet getoond dat je een leider bent
Promotie houdt meestal ook in dat je als leidinggevende zal moeten optreden. En leiding geven is niet zo evident. Niet noodzakelijk omwille van het Peter principe dat inhoudt dat je op een niveau zou komen dat je niet aankan, wel omdat het een hele andere mindset vereist dan je in je normale job gewoon bent. Al tientallen fantastische verpleegsters hebben de kans gekregen om hoofdverpleegster te worden maar velen onder hen zijn daarna bijna huilend komen smeken of ze hun vroegere job niet weer mochten opnemen. Als leidinggevende moet je knopen doorhakken, een psycholoog zijn die naar de problemen van de leden van zijn team luistert en zich niet te beroerd toont om zelf de handen aan de ploeg te slaan, zelfs voor de eenvoudigste klussen. Als je, ondanks het schitterende werk dat je voor je normale job levert, niet af en toe laat blijken dat je ook kwaliteiten hebt als leidinggevende kan een promotie vaak lang uitblijven.

Je bent te goed en je baas wil je niet kwijt
Het is ook mogelijk dat je zo goed bent in wat je doet, dat je baas je ziet als zijn rechterhand en niet het risico wil lopen je te verliezen doordat je promotie krijgt. Als jij verdwijnt naar een andere positie, dan verwacht hij of zij problemen voor zichzelf. En zo kan er intern een politiek spelletje ontstaan, waarmee jij niet gebaat bent. Jouw promotie zou trouwens ook kunnen betekenen dat je vanaf dan zijn concurrent wordt in het bedrijf. Ook in dat geval gebeurt het niet zelden dat het in feite je rechtstreekse baas is die je promotie tegenhoudt.

Geert Degrande