Zo word je beschermd als je een klacht indient wegens pesten
31/03/2020
Als je als werknemer een klacht indient omdat je gepest wordt op het werk, dan word je beschermd tegen represailles. Hoever gaat deze bescherming juist en waarmee moet je precies rekening houden?
Ontslag
Zo word je vooreerst beschermd tegen ontslag. Je werkgever mag je arbeidsovereenkomst namelijk niet beëindigen tenzij om redenen die vreemd zijn aan je klacht. Bovendien mag hij je arbeidsvoorwaarden door de klacht ook niet eenzijdig wijzigen. Het is overigens je werkgever die zal moeten kunnen bewijzen dat hij je ontsloeg om een reden die niets met de pestklacht te maken heeft.
Andere beschermingsmaatregelen
Dat is echter nog niet alles. Je werkgever mag evenmin voor jou nadelige maatregelen treffen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Zo mag hij bijvoorbeeld niet weigeren om je wegens je klacht een aanbevelingsbrief te bezorgen als je ergens gaat solliciteren. Hij mag verder ook geen nadelige maatregelen treffen zolang je nog in dienst bent. Zo mag hij je bijvoorbeeld niet zomaar een opleiding weigeren te laten volgen omdat je de klacht neerlegde.
Sanctie
Als je werknemer je toch ontslaat of eenzijdig je arbeidsvoorwaarden wijzigt, kan je een verzoek tot reïntegratie indienen. Je bent daartoe niet verplicht. Weet wel dat hiervoor strikte termijnen gelden. Zo moet het verzoek met een aangetekende brief gebeuren binnen dertig dagen en moet je werkgever zich binnen dertig dagen volgend op de kennisgeving van de brief over het verzoek uitspreken. Gaat je werkgever in op je vraag en neemt hij je weer in dienst, dan moet hij je je ‘verloren’ loon ook betalen.
Weigert je werkgever je re-integratie, dan kan je een schadevergoeding vragen bij de rechtbank. Je kan dan je werkelijke schade laten vergoeden of een forfaitaire schadevergoeding van zes maanden loon vorderen.
Je kan ook een schadevergoeding vragen als je geen reïntegratie vroeg, maar je werkgever een andere nadelige maatregel heeft getroffen dan het ontslag of de eenzijdige wijziging van je arbeidsvoorwaarden.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)