Iedere pester is er één te veel

1 op de 8 medewerkers ervaart pesterijen op het werk, door collega’s of leidinggevenden. Een cijfer waar een grote emotionele impact achter zit. Het pestgedrag op de werkvloer daalt verder en dat is alvast hoopgevend. Een en ander blijkt uit een bevraging van externe preventiedienst Liantis die ze uitbrengt naar aanleiding van de Vlaamse Week tegen het Pesten.

In 2023 bevroeg Liantis 9.078 werknemers over hun psychosociaal welzijn op de werkvloer. Vervolgens kregen de bewuste bedrijven en organisaties concreet advies over eventuele actiepunten. In de bevraging werd ook gepolst naar pestgedrag. Daaruit bleek dat 12,9% – ofwel iets meer dan 1 op de 8 medewerkers – het afgelopen jaar geconfronteerd werden met pesterijen op het werd. Wat dat pestgedrag juist inhoudt, is niet duidelijk, want in de bevraging werd geen definitie gegeven van ‘pesterijen’. De inschatting bleef dus bij de respondenten zelf.

Verdere daling

Hoewel 1 op de 8 nog altijd te hoog blijft, lijkt het aantal pestgevallen op de werkvloer verder af te nemen. Dat is het geval sinds de coronacrisis. Zo bedroeg het percentage in 2019 nog 18,8%, terwijl dat in de daaropvolgende jaren zakte tot 14,2% in 2022 en nu dus tot 12,9%. Tussen mannen en vrouwen bestaat amper een verschil. Mannen geven net iets minder vaak (12,3%) aan dat ze geconfronteerd werden met pesterijen op het werk dan vrouwen (13,0%). “Een goede evolutie! Maar we moeten erover blijven waken dat we pestgedrag tot 0 herleiden, want elk geval is er één te veel”, zo luidt het bij Liantis.

De positieve invloed van telewerk

“Wat als pesten ervaren wordt, is voor iedereen verschillend. Het is dus belangrijk dat mensen signaleren aan collega’s of leidinggevenden wanneer iets voor hen grensoverschrijdend is. Het feit dat de pesterijen de laatste jaren lijken af te nemen, heeft daarnaast vermoedelijk te maken met het vele telewerk dat sinds corona zijn ingang vond op de werkvloer”, aldus Marco Vandamme, expert psychosociaal welzijn bij Liantis.”

Stappenplan voor medewerkers

Werknemers kunnen een concreet stappenplan volgen wanneer ze het gevoel hebben dat ze geconfronteerd worden met pesterijen. “In de eerste plaats is het aangeraden om hiermee naar een collega of leidinggevende te stappen. Kan dit niet? Dan kan je steeds bij je hr-verantwoordelijke, interne vertrouwenspersoon of je werkgever terecht. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je werkgever verplicht aangesloten is bij een externe preventiedienst die je hierin kan ondersteunen. De contactgegevens van de externe preventiedienst waarbij je werkgever aangesloten is, vind je terug in je arbeidsreglement”, vertelt Marco Vandamme. We merken dat medewerkers – gelukkig – beter en sneller hun weg vinden als ze zich niet oké voelen”, voegt hij er nog aan toe.

Bedrijfsklimaat

Ook werkgevers zelf kunnen actie ondernemen om preventief pestgedrag te voorkomen. “Creëer in de eerste plaats een klimaat waar grensoverschrijdend gedrag geen of zo weinig mogelijk kans maakt. Vaak start een conflict met een meningsverschil waar te weinig over gecommuniceerd wordt. Streef daarom naar een open cultuur waar mensen in dialoog kunnen gaan met elkaar, waar geluisterd wordt en waar gezocht wordt naar oplossingen”, geeft de expert nog mee.

Mieke Vercruijsse