Actieplan tegen pestende collega’s

Pestende collega’s kunnen de sfeer binnen een team grondig verzieken. Hoe snoer je pesters de mond? Les één: wijs ze op hun kinderachtige gedrag.

De scènes in de fictiereeks ‘Het Eiland’, waarin Frankie Loosveld zijn nieuwe collega Alain Vandam onder vuur neemt, zitten in het Vlaamse collectieve geheugen gegrift. Jammer genoeg zijn zulke situaties nog altijd realiteit op sommige werkvloeren. Tijd voor een actieplan!

Hoe grappig of gezellig je pestende collega ook mag zijn, wijs hem terecht als hij zijn pijlen op zijn slachtoffer richt. Ook al heb jij geen last van zijn gedrag, pesten beïnvloedt ongemerkt de sfeer op de werkvloer en collega’s zullen elkaar niet meer 100% vertrouwen. Je springt dus niet alleen voor je gedupeerde collega in de bres, maar onrechtstreeks ook voor jezelf.

Wanneer je pestende collega practical jokes uithaalt, zal hij daar in eerste instantie veel succes mee oogsten. Eindelijk weer wat leven in de brouwerij! Maar als je merkt dat de geviseerde collega het écht niet grappig vindt dat er alweer een gênante naaktfoto op zijn bureaublad prijkt, neem de pester dan even opzij tijdens de lunch. Maak hem duidelijk dat hij die grapjes zelf ook niet leuk zou vinden.

Soms gebeurt pesten heel subtiel, bijvoorbeeld door een collega met opzet niet mee te vragen naar de afterwork-drink. Wijs je teamgenoten op hun kinderachtige gedrag en stuur alsnog een sms’je naar je buitengesloten collega, of vraag hem overdag luid en duidelijk mee. Die kordate handelingen zal de pester(s) confronteren met hun sociale onmacht om met iedereen om te kunnen gaan.

Probeer de plaaggeest psychologisch te doorgronden. Vaak is er een reden waarom hij zich zo rottig gedraagt: hij is jaloers op zijn collega, voelt zich zelf onzeker of wil indruk maken op de rest. Leg hem het zwijgen op met enkele welgemikte opmerkingen: “Kijk hier, onze Frankie Loosveld zoekt weer aandacht!”

Krijg je de pester zijn mond maar niet gesnoerd? Dan zit er niets anders op om naar de baas te stappen. Vraag aan de gepeste collega of hij zoveel mogelijk voorvallen op papier wil zetten, inclusief plaats, datum en uur, en verzamel zelf getuigenissen bij andere collega’s.

Soms is je leidinggevende zelf de reden van alle pest-onheil. Vanuit zijn of haar machtspositie denkt hij zich meer te kunnen veroorloven. Toch kan je ook hier actie ondernemen! Als het pesten niet ophoudt of zelfs erger wordt, overtuig dan je gedupeerde collega om klacht in te dienen bij de onderneming of bij de Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk. Wie een formele klacht heeft neergelegd, geniet van 12 maanden ontslagbescherming.

Meer info:www.belgium.be

Gerlinde De Bruycker