6 tips om overwerk te voorkomen

Zit je ook steevast tot over je oren in het werk? Is een dagje gewoon werken van 9 tot 5 slechts een vage herinnering in je overwerkte geheugen? Dan hebben wij gelijk 6 tips om uit dat eindeloze hamsterrad te raken.

1. Baken je grenzen af

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Je grenzen aangeven dat doe je best zelf. Verwacht niet dat je baas dat zal doen voor jou. Sterker nog: indien jij niet ‘halt’ of ‘stop’ roept, dan krijg je altijd maar meer werk op je bord. Trek dus die denkbeeldige lijn in het zand. Tot daar en niet verder. Alleen zo kan je je mentale en fysieke welzijn op de werkplek in evenwicht houden.

2. Zoek evenwicht tussen werk en privé

Sinds de thuiswerkplek razend populair werd, lijken werk en leven steeds meer in mekaar over te vloeien. Weet daarom wanneer je moet stoppen. Doe niet steevast nog dat extra uurtje erbij. Tuurlijk kan dat al eens. Je wil uiteraard je goeie wil tonen aan je baas. Al die extra tijd moet echter geen standaard worden. Dat is niet goed voor jezelf en zal op termijn je productiviteit ondermijnen.

3. Durf ‘neen’ te zeggen

Ben jij zo iemand die er altijd voor alles en iedereen wil zijn? Ook voor je collega’s? Dat is allemaal goed en wel, maar het is wel jouw energie die er steevast aan gaat. Leer daarom eens vaker ‘neen’ te zeggen. Aangeven wanneer iets niet kan omdat je te veel hooi op je vork hebt, is heus geen misdaad. Integendeel, jouw collega’s zullen je er enkel maar meer om respecteren.

4. Zie het als iets wat je maar af en toe zou moeten doen

Overwerken is niet eigen aan de tijdsgeest, de bedrijfscultuur of gemotiveerd zijn. Indien je baas of je collega’s dat denken, dan is dat hun probleem. Niet het jouwe. Spreken ze jou erover aan? Maak dan duidelijk dat overwerken niet in jouw standaard curriculum zit. Duidelijk zeggen waar het op staat, kan soms wonderen doen.

5. Je baas en je collega’s zijn niet je beste maatjes

Vaak doe je nog al die extra dingen omdat je ervan uit gaat dat je baas en collega’s beste vrienden zijn. Soms worden ze zelfs je bedrijfsfamilie genoemd. Laat die nonsens voor wat het is. Je baas en je collega’s zijn niet je vrienden. Val je morgen plots uit, dan ben je binnen de week vervangen en ook vergeten. Een harde realiteit. Toch kan je ze best onder ogen zien.

6. De wereld draait door

Werk daarom ook met realistische doelen. Kijk wat haalbaar is op een werkdag en stretch je zelf daar niet telkens over heen. Neem je te veel op je professionele bord, heb je onrealistische verwachtingen of kan je moeilijk delegeren dan komt er aan zowat elke werkdag nooit een einde. Doe het jezelf niet aan. Op lange termijn riskeer je daar immers de prijs van te betalen. Met een burn-out bijvoorbeeld.

Pascal Dewulf