Zo ziet het geboorteverlof er voortaan uit
29/03/2023
Het geboorteverlof zal er voortaan een stuk(je) anders uitzien. Wij lichten graag toe wat er in concreto voor jou verandert.
Aaahh, de geboorte van een (jouw) kindje. Dat is altijd een blijde gebeurtenis. Hoe zit het dan echter met je werk? Daar heb je uiteraard geboorteverlof voor. Goed nieuws: het geboorteverlof is sinds begin 2023 weer een stuk veranderd in jouw voordeel.
Is je partner bevallen, dan heb jij voortaan recht op 20 dagen geboorteverlof. Jij, dat is een vader die een wettelijke afstammingsband heeft met het kind. Ook als co-ouder heb je recht op die 20 dagen. Onder co-ouder kan je zowel de vrouwelijke partner (= meemoeder) verstaan van de moeder als de man die samenwoont met de moeder maar geen wettelijke afstammingsband heeft met het kind. Zo, dat is ook al weer uitgeklaard.
Makkelijk zat
Weet ook dat sinds begin dit jaar het geboorteverlof opgetrokken is van 15 naar 20 dagen. Vijf dagen extra dus om het samenzijn met de nieuwe boreling ten volle te beleven. Dat geboorteverlof mag je opnemen tot uiterlijk vier maanden na de datum van de bevalling. Belangrijk: je bent niet verplicht om alle 20 dagen te gebruiken alhoewel dit in de praktijk vaak wel het geval zal zijn. Bovendien moet je ook alle dagen van het geboorteverlof niet per se aaneensluitend opnemen. Dat is makkelijk zat.
Tweeling
Over dat geboorteverlof gesproken: misschien ben je wel de trotse vader/co-ouder geworden van een tweeling? Heel fijn, maar dat betekent niet dat je kan rekenen op extra dagen geboorteverlof bovenop de 20 dagen waarop je voortaan al recht hebt.
Het financiële plaatje
Hoe zit het trouwens met het financiële plaatje tijdens het geboorteverlof? De eerste drie dagen van het geboorteverlof krijg je je volledige loon van je werkgever. Daarna ontvang je een uitkering van je ziekenfonds. Die bedraagt 82% van je begrensde brutoloon. Ook als zelfstandige krijg je een uitkering van je sociaal verzekeringsfonds tijdens het geboorteverlof. Voorwaarde is wel dat je bent aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds als zelfstandige in hoofdberoep of als meewerkende echtgenoot (maxistatuut).
Aanvragen
Uiteraard moet je je baas op voorhand laten weten dat je geboorteverlof wil nemen. Na de geboorte dien je een kopie van de geboorteakte over te maken aan je werkgever. Zo wordt het geboorteverlof helemaal officieel. Wanneer je als co-ouder niet op de geboorteakte staat, heb je ook nog een uittreksel van het bevolkingsregister nodig, en een verklaring op eer waarin jullie bevestigen dat jullie al minstens drie onafgebroken jaren wettelijk samenwonen op de verblijfplaats van het kind.
Pascal Dewulf
Bron: VDAB.be