Bereken in één klik hoeveel ouderschapsverlof je nog over hebt

Vraag je je soms af hoeveel dagen tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematisch verlof je nog mag opnemen? Via de nieuwe overheidstool Break@Work bereken je pijlsnel hoeveel dagen je nog hebt openstaan.

Drie toepassingen

Break@Work is een initiatief van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “De applicatie laat mensen toe om architect te worden van hun carrière, en hun arbeidstijd zelf te beheren. Dat heeft een positief effect op stress en burn-out”, zei Peeters bij de voorstelling in februari 2018.

Met de online tool kan je drie dingen berekenen:

– Het tijdskrediet in de privésector.

– De thematische verloven in de openbare en de privésector. Het gaat dan om ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand of palliatief verlof.

– De loopbaanonderbreking in de openbare sector die niet tot de Vlaamse openbare sector behoort, zoals politiemensen of federale ambtenaren. Wie in de Vlaamse openbare sector werkt, heeft geen recht op loopbaanonderbreking, maar op Vlaams zorgkrediet.

Hoe werkt het?

1. Surf naar www.breakatwork.be en klik op ‘Aan de slag’. Je logt in met een digitale sleutel naar keuze: je elektronische identiteitskaart, een token, de app itsme, een code die je via je smartphone ontvangt, …

2. Je komt meteen terecht in het hoofdscherm van Break@Work. Hier kan je aanduiden in welke sector je werkt en welke onderbreking je wenst. Tijdelijk 2/3 of 3/4 gaan werken of zelfs even stoppen? Er zijn verschillende opties. Vermeld ook de reden waarom je minder wil gaan werken. Je kan kiezen uit verschillende motieven, bijvoorbeeld om voor een ziek familielid te zorgen.

3. Klik vervolgens op ‘bereken wat er je nog rest’. Break@Work geeft aan welke mogelijke verloven je nog mag nemen, zoals ouderschapsverlof of tijdskrediet.

4. In een volgende stap kan je een fictieve begin- en einddatum berekenen. Stel dat je vanaf morgen al je resterende tijdskrediet zou opnemen, dan zie je meteen hoe lang je het daarmee zou uitzingen.

5. De toepassing gaat nog verder dan dat. Zo krijg je meer uitleg over hoe je de aanvraag moet indienen en ontdek je het bedrag van de uitkering.

6. Bonus: via Break@Work kan je ook een samenvatting opvragen van de periodes die je al opnam in het verleden. Erg handig, want zo ontvang je een gedetailleerd beeld van al je loopbaanonderbrekingen, bijvoorbeeld je reeds opgenomen ouderschapsverlof per kind.

Gerlinde De Bruycker

Info: www.breakatwork.be

Vind een job in de buurt van