Wanneer krijg je je opzegvergoeding uitbetaald?

Je werkgever ontslaat je met betaling van een opzegvergoeding.  Of je krijgt een verbrekingsvergoeding toegekend door de rechtbank na een onterecht ontslag om een dringende reden. Wanneer moet je werkgever die dan betalen?

Dadelijk betalen

Op het moment dat je werkgever de arbeidsovereenkomst met je beëindigt moet hij de opzegvergoeding in de regel dadelijk aan jou betalen.  Hij moet dit doen ten laatste op de eerste betaaldag die volgt op de uitdiensttreding. Iets anders wordt het natuurlijk als je werkgever je zou ontslaan met naleving van een opzegtermijn (ook al word je tijdens die opzegtermijn vrijgesteld van prestaties). Tijdens de duur van de opzegtermijn betaalt je werkgever je dan je gewone loon maandelijks uit.

Je werkgever kan in je arbeidsovereenkomst ook geen andere afspraken met je maken. Gebeurt dat toch, dan zijn die niet geldig.  Na het einde van je arbeidsovereenkomst is een afwijkende afspraak (waarbij je werkgever de opzegvergoeding bijvoorbeeld in termijnen mag betalen) wel mogelijk.

Er is een uitzondering

Op de voorgaande regel bestaat wel een uitzondering als het bedrijf van je werkgever in moeilijkheden zit.  De onderneming die erkend is als in moeilijkheden of die uitzonderlijk ongunstige economische omstandigheden kent, mag nu eenmaal de vergoeding van de ontslagen werknemers in maandtermijnen uitbetalen.  Hieraan zijn strikte voorwaarden verbonden, die in de wet staan.

Intresten vragen

Zeker als je een discussie hebt met je ex-werkgever over de verbrekingsvergoeding (je werd bijvoorbeeld ontslagen om een dringende reden en meent dat dit onterecht was of je vordert voor de rechtbank een aanvullende opzegvergoeding) dan kan het enige tijd duren vooraleer je werkgever je de opzegvergoeding uitbetaalt.  Vergeet in dat geval niet om ook intresten op dat bedrag te vragen en dit vanaf de datum van de effectieve beëindiging van je arbeidsovereenkomst. Waar die intresten de voorbije jaren laag waren bedragen deze dit jaar toch 5,75 % op jaarbasis.

Jan Roodhooft, advocaat