Nieuwe opzegtermijnen voor beginnende werknemers

Werknemers die ergens aan de slag gaan, kunnen vanaf 1 mei 2018 met een kortere opzegtermijn ontslagen worden. Maar wat moet je daarvan weten en met welke opzegtermijnen moet je voortaan juist rekening houden?

Enkele jaren geleden werd de proefperiode die een werkgever in een arbeidsovereenkomst kon inlassen afgeschaft. Om werkgevers ter hulp te komen, bepaalt de wet nu dat de opzegtermijnen in het begin van een arbeidsovereenkomst korter worden.

Het principe

Door de nieuwe wet betreffende de versterking van de economische groei en de sociale cohesie (kortweg Relancewet), die op 9 maart 2018 goedgekeurd werd in de Kamer,worden de opzegtermijnen die een werkgever moet naleven als hij een werknemer ontslaat in de eerste drie maanden van de tewerkstelling verminderd.

Voor wat betreft de vierde maand verandert er niets. Daar blijft de opzegtermijn dus dezelfde als diegene die op heden al gold. Voor de vijfde maand van de tewerkstelling neemt de opzegtermijn dan weer met een week toe tegenover de termijn die op dit moment van toepassing is. Deze wijziging heeft enkel betrekking op de opzegtermijnen die je werkgever moet naleven. Neem je zelf ontslag, dan verandert er niets.

Goede zaak

Volgens Jos Verdonck van Verdonck Personeelsmanagement bvba is de nieuwe wet een goede zaak, zowel voor werkgevers als werknemers. “Door de korte opzegtermijnen wordt de drempel om iemand vast in dienst te nemen verlaagd. Ook al ben je niet honderd procent zeker van de kwaliteiten van de sollicitant, is het risico lager om hem of haar toch in dienst te nemen. Ten opzichte van uitzendwerk is aanwerving psychologisch beter. De werkgever geeft de werknemer op die manier een perspectief op lange termijn”, vertelt hij.

De concrete termijnen

Werknemers die minder dan drie maanden in dienst zijn konden onder de bestaande wet worden ontslagen met een opzegtermijn van 2 weken. Die termijn halveert nu. Voortaan kan je als je nog geen drie maand in dienst bent door je werkgever worden ontslagen met een opzegtermijn van 1 week. Ben je tussen de drie en vier maanden in dienst dan gaat de opzegtermijn naar drie in de plaats van vier weken. De termijn van 4 weken blijft gelden voor wie tussen de vier en vijf maanden in dienst is. Werknemers die tussen de vijf en zes maanden in dienst zijn moeten thans een opzegtermijn krijgen van 5 in plaats van vier weken. Vanaf de zesde maand blijven de opzegtermijnen dezelfde als diegene die gelden sinds 2014.

Proefperiode?

Je werkgever kan niet nog een extra proefperiode invoegen in het contract. Die mogelijkheid werd in 2014 al afgeschaft.

Jan Roodhooft/Patrick Staudt